IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето азиатски индекси записаха повишения

Японските пазари реагираха слабо на по-добрите от очакваното макроикономически данни

11:00 | 30.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на азиатските пазари поскъпнаха във вторник, макар и на фона на сравнително слаба реакция на по-добри от очакваното данни, съобщи CNBC.

Преди отварянето на сесията в Япония нов доклад показа, че потребителските разходи са се понижили с 0,5% на годишна база през юли. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад от 0,9%. Продажбите на дребно в азиатската държава са се понижили с 0,2% на годишна база през юли, което също е по-слабо понижение от очакваното в размер на 0,9%.

Основният индекс Nikkei 225 остана без изменение, а по-широкият Topix се повиши със скромните 0,03%.

По-добрите от очакваното данни не успяха да убедят някои анализатори, според които комбинацията от слаб ръст на заплатите и на икономиката ще повлияят на решенията за разходи на японските домакинства в близкото бъдеще.

Сезонно изгладената безработица през юли е 3%, което е по-малко от резултата през юли (3,1%) и най-ниското ниво от 1995 г.

Греъм Харман, старши инвестиционен стратег в Russel Investments, обаче предупреждава, че понижението в безработицата не означава задължително ръст в заетостта. „Не забравяйте, че японското население намалява с половин милион годишно, така че това означава, че просто има по-малко хора, а не че заетостта расте стабилно“, казва Харман. 

В останалата част от Азия пазарите отчетоха предимно ръстове, като южнокорейският индекс Kospi се повиши с 0,38%. В Австралия ASX 200 добави 0,43%, а хонконгският Hang Seng се повиши с 1%.

В континентален Китай Shanghai composite финишира сесията почти без изменение, а по-малкият Shenzhen Composite добави 0,16%.

Тази седмица във фокуса на инвеститорите остава докладът за заетостта в САЩ, който излиза в петък.

Миналата седмица председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви, че аргументът за повишаване на лихвите набира сила през последните месеци. Нейният заместник Стенли Фишер пък заяви, че именно докладът за заетостта е важен за решението на Фед, който заседава на 20-21 септември.

Японската йена поскъпна леко спрямо долара и се търгуваше на ниво около 102 йени за долар.

По време на азиатската търговия американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0,40% до 47,17 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 0,3 на сто до 49,11 долара за барел.

Акциите на повечето енергийни компании поскъпнаха, като при Santos повишението беше 0,89%, а при Oil Search – 1,84%. Японската Inpex добави 0,29% към цената на акциите си, но Fuji Oil отчете спад от 2,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още