IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Изстрелването е в необичаен час - малко преди полунощ местно време

22:34 | 28.07.17 г.
<p>
	Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: Архив Ройтерс

Северна Корея е провела ново изпитание на междуконтинентална балистична ракета в доста необичаен късен час, предава Ройтерс, като се позовава на информации на официални представители на САЩ, Япония и Южна Корея.

Изстрелването от полигона Мупьон-ни в северната част на Северна Корея се е състояло малко преди полунощ местно време.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе коментира малко след това, че „заплахата за безопасността на нашата нация е тежка и реална“.

Главният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга заяви, че севернокорейската ракета е летяла около 45 минути, след което е паднала във водите на японската икономическа зона.

Говорителят на Пентагона Джеф Дейвис допълва, че изстрелването на ракетата не представлява заплаха за сигурността на Северна Америка.

Според предварителни оценки на експерти тази ракета е подобна на предишната, изстреляна преди няколко седмици, но малко по-мощна.

Що се отнася до необичайния час на изстрелването на ракетата, анализатори смятат, че севернокорейците се опитват да демонстрират, че няма да скрият изстрелването, но могат, ако поискат.  

Междувременно Южна Корея обяви, че свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност, а президентът на страната нареди да се започнат разговори със САЩ за разполагането на още комплекси на противоракетната система на територията й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още