IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Икономиката на Китай е под значителен натиск

Като цяло икономиката на страната поддържа постоянен и сравнително бърз растеж, подчерта президентът на държавата

16:16 | 18.11.15 г. 3
<p>
	Президентът на Китай&nbsp;Си Дзинпин и президентът на Филипините&nbsp;Бениньо Акино по време на срещата на APEC в Манила. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Китай Си Дзинпин и президентът на Филипините Бениньо Акино по време на срещата на APEC в Манила. Снимка: Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин призна, че икономиката на страната е изправена пред риск от влошаване на растежа, но увери останалите лидери, че тя е издръжлива и ще продължи да се реформира, предава Bloomberg.

Китай работи върху преодоляването на предизвикателствата от по-бавния глобален икономически растеж през тази година, като продължава с реформите и няма да променя политиката си за чуждестранните инвестиции. Това заяви Си Дзинпин на срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското сътрудничество (АРЕС), която се провежда в Манила.

„Като цяло позитивните основи на икономиката на Китай остават непроменени в дългосрочен план“, посочи той. „От друга страна, тя все още се бори със затрудненията от вътрешната и външната среда, понасяйки значителен натиск и краткотрайна болка от дълбоките реформи“, допълни още Си Дзинпин.

Китай е на път да запише най-бавната експанзия от 25 години насам, което е обезпокоително за по-малките азиатски икономики, станали изключително зависими от износа. Властите в Китай засилват фискалните стимули, след като шестте намаления на лихвените проценти не успяха да възродят растежа.

Данните от Поднебесната империя сочат, че индустриалното производство се забавя през октомври, като нараства с 5,6% на годишна база. През септември ръстът възлизаше на 5,7%.

В същото време продажбите на дребно нарастват с 11% на годишна база през миналия месец.

„Някои икономически индикатори показват известни колебания между месеците и тримесечията, но като цяло икономиката е функционирала в рамките на разумен обхват и поддържа постоянен и сравнително бърз растеж“, отбеляза още Си Дзинпин.

Президентът на страната изтъкна и усилията на Китай да заеме водеща роля в развитието и интеграцията на Азия, като посочи инициативата си да свърже страната с Европа през Западна и Централна Азия, а също и ръководената от Китай Азиатска инфраструктурна инвестиционна банка.

Китай иска да приключи работата по Регионалното всеобхватно икономическо партньорство рано, каза още Си Дзинпин. Страната се стреми и да постигне високи стандарти в договорите за търговия с други страни. Той призова лидерите да работят по-бързо върху Зоната за свободна търговия на Азиатско-тихоокеанския регион. Този договор беше поставен на първо място в дневния ред, когато членовете на АРЕC се събраха миналата година в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Китай е със сгрешена парична система и лошите последици ще се развиват.Ако не се допускаше тази грешка, КНР нямаше да има сегашни дългове.Мнозина очакват Централната банка да е спасител от съвременни злини. Те са със заблуда. Централната банка не може да предотврати актуални злини, защото причината не е в нейна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Щом самия Си Дзинпин, говори за рисковете пред китайският растеж! Дали нещата на глобално ниво не са много по-сериозни от тези 0,3-0,4%, които обявиха, че са "CUTнали" китайците, а много хора приеха, че рисковете са вече зад гърба им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Щом самия Си Дзинпин, говори за рисковете пред китайският растеж! Дали нещата на глобално ниво не са много по-сериозни от тези 0,3-0,4%, които обявиха, че са "CUTнали" китайците, а много хора приеха, че рисковете са вече зад гърба им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още