IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Китай се готви за криза в Северна Корея

Народната република е в процес на широка програма за военна реорганизация и модернизация

15:56 | 25.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай се подготвя за потенциална криза със Северна Корея, като укрепва отбраната си по общата им граница, включително създаването на нова гранична бригада и строителството на бункери за цивилното население, съобщава Wall Street Journal, цитиран от БТА.

Страната укрепва защитата си на севернокорейската граница още откакто Пхенян извърши първия си ядрен опит през 2006 г., включително изграждайки ограда в сектори от границата и засилвайки граничните патрули.

Китай също така е предислоцирал въоръжените сили в североизточната част на страната, твърди вестникът, като се позовава на китайски военни и правителствени сайтове и на китайски и чуждестранни експерти. Народната република е в процес на широка програма за военна реорганизация и модернизация, припомня Ройтерс.

Китайското правителство нееднократно е заявявало, че не може да има военно разрешение на севернокорейския въпрос.

В понеделник говорителят на китайското военно министерство У Цян каза пред репортери в Пекин, че не може да отговори на "хипотетичния въпрос" какво би направила китайската армия военни в случай на сблъсък на Корейския полуостров.

Китай отдавна се тревожи от потенциалната възможност война или размирици в съседните страни да се прехвърлят на негова територия. Той засили граничната охрана и в други "горещи" зони, като границите с Мианмар и с централноазиатските страни, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още