IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ създава дирекция "Преструктуриране на кредитни институции"

Ще бъдат реорганизирани и управление "Банков надзор" и "Банково"

19:12 | 29.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Управителният съвет на БНБ прие решение за структурни промени в банката, съобщиха от пресцентъра й.

Промените произтичат от възложените по закон правомощия на БНБ като орган за преструктуриране на банки, приетия на 5 октомври от Управителния съвет план за реформиране и развитие на банковия надзор, както и от поетите от управителя на БНБ ангажименти, свързани с институционалното развитие на централната банка, представени в Народното събрание, се обяснява в съобщението.

Конкретните промени включват създаване на нова дирекция „Преструктуриране на кредитни институции“ на подчинение на управителя на БНБ.

Ще бъде реорганизирано и управление „Банков надзор“, което ще се състои от следните дирекции: „Инспекции“, „Дистанционен надзор“, „Макропруденциален надзор и финансова стабилност“, „Специфични надзорни дейности“, „Надзорна политика“ и „Надзорно-правна дейност“.

Управление „Банково“ също ще бъде реорганизирано. То ще обхваща следните дирекции: „Платежни системи“, „Платежен надзор“, „Методология и финансови пазари“, „Централен кредитен регистър и задължителни минимални резерви“, „Статистика“ и „Главно счетоводство“.

Решението влиза в сила от 1 ноември 2015 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още