IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов критикува идеята на БСП за ревизия на държавния дълг*

Как заместникът на Горанов ще го проверява, попита лидерът на ГЕРБ

15:29 | 20.02.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ако БСП не е харесвала политиката на Владислав Горанов във финансите и иска ревизия на държавния дълг, то тогава не е трябвало да бъде назначаван Кирил Ананиев за служебен министър. Това коментира пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с КНСБ, на която бяха обсъдени предизборната програма на партията и вижданията на синдиката за социално-икономическо развитие на България, предаде БТА.

Припомняме, че лидерът на социалистите Корнелия Нинова поиска ревизия на дълга преди дни.

Как заместникът на Горанов ще прави ревизия на дълг, който е взел или е участвал във вземането му, все едно утре Горанов да ми прави ревизия на мен, каза бившият премиер.

Бившият финансов министър Владислав Горанов също коментира темата за искането на БСП с думите, че на призива на Корнелия Нинова за ревизия отговаря така: "Не си губете времето, другарко Нинова, прочетете отчетите за изпълнението на бюджета за 2015 и 2016 г. и ако имате нужния капацитет, ще намерите отговор на всички ваши въпроси, свързани с финансирането на държавния бюджет".

По думите на Горанов фактите са следните - през ноември 2014 г., когато ГЕРБ поема за втори път изпълнителната власт, държавата е нямала пари, нямало е достатъчно средства, за да се финансират гарантираните депозити в КТБ, и се е наложило държавата да отпусне заем. Нямаше достатъчно средства да се финансира огромният дефицит, формиран до края на 2014 г., и ако през ноември 2014 г. фискалният резерв е около 7 млрд. лева, то през ноември 2016 г. е над 14 млрд., посочи Горанов.

По думите му 16-те милиарда, за които говори БСП, са общият размер на програмата, който никога не е достиган. Ако искате да звучите поне малко по-информирани, говорете за 10 млрд., ангажирани в две последователни емисии през 2015 и 2016 г., обърна се Горанов към БСП.

Според него доходностите, които са били постигнати, са били оценени като най-успешните, и за първи път сме успели да инициираме 20-годишна ценна книга.

„Някой ни повярва, че ние след 20 години ще можем да си върнем парите, които вземаме днес“, каза Горанов. Той посочи, че парите са в БНБ и всеки може да провери това.

БСП предлага външна фирма експерт, а не служебният министър на финансите Кирил Ананиев, да направи ревизията на държавния дълг от 16 млрд. лева. "Дайте да наемем да я направи външна фирма експерт, да не е в ръцете на г-н Ананиев", каза Корнелия Нинова в отговор на въпрос по повод коментарите от ГЕРБ, пише БТА.

По думите й Борисов се опитва "да си измие ръцете" с Кирил Ананиев, който в предишното правителство беше заместник на финансовия министър Владислав Горанов. Според Нинова няма как един заместник-министър да носи отговорност за решение на цялото правителство и на парламентарното мнозинство.

“Смятам, че става още по-наложително да се каже истината след като видях в какви обяснения влизат колегите от ГЕРБ, те взаимно се изключват, коментира лидерът на БСП. Г-н Борисов каза, че тези пари се намират в резерва, а г-н Горанов днес казва, че тези пари са изхарчени за покриване на дефицит, за връщане на стар заем, т.е. тук има разминаване”, посочи тя. Нинова призова да се каже къде са парите, изхарчени ли са и за какво.

“Г-н Горанов ни съветва да прочетем отчетите на Министерството - подценява ни, защото в тях не пише кои са посредниците по дълга, срещу какви комисионни, при какви лихви ще го връщаме, кога, на всеки българин по колко от този дълг се пада да върне от личния си джоб, посочи председателят на БСП. Моля Герджиков да не го приема като партийно поръчение, а като необходимост да каже истината за състоянието на държавата”, призова Нинова.

По повод темата за засилване на военното присъствие на НАТО в Черно море лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че решенията се взимат "под сурдинка".

По думите му той е бил "за" съвместни учения, за предно разполагане, но когато започне всекидневно патрулиране с натовски кораби, реакцията на Русия, на Путин и на Лавров, е била видна. „Моята мечта беше да има платноходки, лодки, тръба за газ, но при положение, че подводници се разхождат, каква ще е тази тръба за газ“, допълни Борисов. Той смята, че това ще се отрази негативно и на туризма, и на инвеститорите.

КНСБ и ГЕРБ са на една позиция, че е дошло време за увеличение на доходите в България, заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров след срещата. Той оцени като позитивни предложенията на партията за увеличение на доходите, но от синдиката смятат, че те могат да растат и с по-бързи темпове предвид възможността за поне петпроцентов ръст на БВП и за по-справедливо разпределение между труда и бизнеса на това, което произвеждаме. От КНСБ смятат, че след четири години средната работна заплата може да достигне 1600-1700 лева, ако се увеличава с по 100-150 лева на година. 

* Допълнено с позицията на Корнелия Нинова

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Нали се кефят на половин-магистрала, която им направи от Бургас. Сега по-бързо стигат до Терминал 2 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
Internet
преди 7 години
Банкянският пожарникар не може да си представи че някой може да го проверява. Ще те проверяват Винуту, скоро и прокуратурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 10
Invcom
преди 7 години
хахах сакън да не се ревизира нищо че кой знае какво ще излезе ... нема страшно бат Боко, твоите избиратели са толкова прости, та ако ще и да се докаже че у Банкя си ги прибрал милиардите пак за тебе ще гласуват :Д и ще викат ура :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Ако сичко е ОК , Боката кво фърля чифтета...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още