IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Божидар Данев: По-голямата част от цесиите вероятно не може да бъде блокирана

Не е правена оценка за въздействието от актуализацията на Бюджет 2014, смята изпълнителният председател на БСК

08:47 | 21.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Божидар Данев: По-голямата част от цесиите вероятно не може да бъде блокирана

Част от цесиите (договор, с който кредиторът на едно вземане го прехвърля на трето лице, б. ред.) в Корпоративна търговска банка (КТБ) вероятно могат да бъдат блокирани, но по-голямата част няма да може да бъдат отхвърлени. Едно крайно решение за отмяна на всички цесии може да доведе до порой от съдебни искове срещу страната ни и затова трябва  да се направи внимателен анализ дали да се пристъпи към подобно действие, заяви в ефира на Bulgaria on Air изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Той припомни вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов, с което той заяви, че ще се отменят процедурите, чиято стойност е около 800 млн. лева. От друга страна Данев цитира и анализ на юриста Огнян Герджиков, който показва, че отмяната ще наруши закона.  

Данев коментира ситуацията около КТБ през призмата на оръжейния бизнес у нас. "Почти цялото финансиране на военно-промишления комплекс минаваше през КТБ. А прогнозите за този бизнес поради събитията в Близкия Изток бяха  този пазар да се разшири. Сега имахме възможност да изплуваме със сериозни постъпления в този отрасъл, но сега това няма да е възможно заради кризата в КТБ", каза Данев, като добави, че последиците ще се чувстват и през 2015 г. и дори 2016 г.

"Кризата в КТБ ще бъде и лакмус за правораздавателната система. „Ние за първи път имаме документирана корупция и тя може да бъде извадена на светло”, категоричен бе Данев.

Същевременно той коментира и актуализацията на бюджета за тази година. Според него не е направена оценка за въздействието от промяната, което е задължително по закон. 

По думите му дефицитът над 3% от брутния вътрешен продукт е лош сигнал за инвеститорите и ще развали имиджа на България като страна с финансова стабилност. "Първите сигнали вече са налице – през септември инвестициите са „на червено”, тоест по-скоро изнасяме инвестиции", допълни Данев.

За работодателските и синдикалните организации актуализацията на бюджета е необходима заради лошите сигнали за ситуацията в икономиката, КТБ и неизпълнението на приходите, което се дължи на неправилно планиране и на външни фактори, припомни още Данев. Според него обаче не е нужно да се стига до толкова сериозен дефицит.

Още повече, че с актуализацията не се намаляват разходите, а се увеличават и така се подкрепя администрацията, обяснява още експертът. "Единственото добро решение при намаляване на приходите е да се свиват разходите. Чрез актуализацията на бюджета обаче ние увеличаваме разходите, при това голяма част е за администрацията", каза Данев. 

Една от стъпките според него е съкращаването на броя на служителите в администрацията, която е сериозно раздута. Друга възможност е преразглеждането на редица разходи – като например увеличаването на заплати на депутати, подмяна на автомобилния парк и т.н.

Данев даде пример, че по време на кабинета на Филип Димитров в здравното министерство са работели 350 души, а днес „работещите в системата са над 8 хил. души”.

Според изчисленията на БСК със съкращаването на разходите дефицитът може да слезе под 3% и така страната да избегне автоматичното започване на процедурата на ЕК за свръхдефицит.

Данев оцени още, че бюджетът за 2015 година е планиран добре – заложен е скромен ръст, който обаче е в съзвучие със забавеното възстановяване на европейската икономика. Дефицитът е под 3%, припомни още той.

Същевременно председателят на БСК посочи, че трябва да се вземе предвид и продължаващия спад на цените на петрола, които могат да стигнат и до 50 долара за барел. Ниската цена може да увеличи потреблението на горива и така да се повишат приходите от акцизи, допълни Данев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
lyusien
преди 9 години
Защо не блокирахте цесиите когато тази банка спря да плаща Нали знаехте какво ще се случи Сега изхвърлянията на Б Б ми звучат като див популизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още