IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП: Повишаването на минималната заплата ще увеличи сивата икономиката

С Бюджет 2016 оставаме в челото на Европа по нисък държавен дълг, каза Цветан Симеонов

11:16 | 02.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
БТПП: Повишаването на минималната заплата ще увеличи сивата икономиката

Увеличаването на минималната работна заплата и осигурителните прагове от догодина ще създадат условия за развитие на сивия сектор. Това коментира пред БНР председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Минималната работна заплата догодина ще се повиши до 420 лева, решиха вчера депутатите, като приеха и на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2016 година.

Симеонов посочи, че увеличението на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове е без обосновка и без обективни критерии. И допълни, че това веднага се свързва със сивия сектор.

„Ние положихме огромни усилия за свиване на сивия сектор, но ефект не се получи точно заради увеличаване на осигурителните прагове, нещо което не е разпространено по света, да не кажем, че е екзотика. Ръстът на минималната заплата не е обоснован икономически“, каза Симеонов.

По думите му в Бюджет 2016 има „доста положителни неща“. Сред тях е, че оставаме в челото на Европа по нисък държавен дълг, очертава се по-висока събираемост на приходите.

„Няма да се увеличават данъците, което е постижение и ще запази позициите на страната ни в световните класации“, каза още той. И коментира, че това е важно за привличането на инвестиции, но този ефект ще се намали от очаквания ръст на сивия сектор.

Като позитиви на новата бюджетна рамка Симеонов посочи и факта, че е започнала реформа в редица сектори – в сферата на сигурността например, на образованието.

Симеонов отбеляза като негативни страни на бюджета залагането на по-високи приходи от такси, което според него значи, че страната се отдалечава от това разходопокривни да бъдат стойностите на таксите в различните сфери. Електронното правителство също няма да се случи, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още