IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха на първо четене бюджета на ДОО

Четирима от Реформаторския блок се въздържаха при вота в знак на несъгласие с политиките

15:10 | 18.11.15 г.
Депутатите приеха на първо четене бюджета на ДОО

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) предвижда от 1 януари 2016 г. минималната работна заплата да се увеличи на 420 лв. и да се актуализират пенсиите с 2,5% от 1 юли. Проектът беше приет на първо четене в пленарна зала.

Запазват се размерът и съотношението на осигурителните вноски, както и на вноските за фонд „Пенсии“, на нивото от 2015 г., припомни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

Минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности нарастват средно с 8,6%.

С изменение на Кодекса за социално осигуряване (КСО) се създава специален фонд „Пенсии” за пенсионирани служители от сектор „Сигурност”. Въвежда се право на избор за прехвърляне на втората пенсия между фондовете за допълнително задължително осигуряване и ДОО.

Изменя се чл. 21 за трансферите от държавния бюджет за фонд „Пенсии” на ДОО, като отпада участието на държавата във финансирането му с трансфер от 12% върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица.

Увеличава се минималният осигурителен доход на земеделските производители от 300 на 330 лв. от 1 януари 2016 г. Максималният осигурителен доход остава 2600 лв. Максималната пенсия е замразена на 910 лева.

Предвидените приходи са 10,046 млрд. лева, или с 413,2 млн. лв. повече от 2015 г. От осигурителни вноски ще бъдат събрани 4,969 млрд. лева.

Разходите и трансферите са в размер 10 044,3 млн. лв., или с 415 млн. лв. повече от 2015 г. Основният разход продължава да бъде за пенсии – залага се сумата от 8,74 млрд. лева, или с 347 млн. лв. повече от 2015 г.

Средният размер на пенсията през 2016 г. се предвижда да бъде 331,62 лв. при 320,55 лв. за 2015 г. Разходът за пенсии през 2016 г. се очаква да бъде 9,9 на сто от БВП.

Повишават се изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за всички категории труд и се въвежда минимална възраст за пенсиониране на лицата от сектор „Сигурност“.

Въвежда се възможност за пенсия в намален размер на лицата, на които не им достига стаж.

Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 7,20 лв. Обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. през втората година остава 340 лева месечно.

Управителят на НОИ Бисер Петков отбеляза, че върху приходната част на бюджета съществено влияе увеличението на минималните прагове по икономически дейности – средно с 8,6%, както и очакваният ръст на осигурителните вноски.

По време на дебата Корнелия Нинова от БСП обвини управляващите в политическо лицемерие заради липсата на кворум и отсъствието на социалния министър от дебата. Този бюджет е на отстъплението и вземането от хората, каза социалистката.

Тук даже не се запазва статуквото, а се отнема от майките и всички, които се осигуряват, смята тя. Нинова възрази, че обезщетението на дете между 1 и 2 г. и обезщетенията за безработица са замразени, въпреки че минималната заплата ще се увеличи на 420 лв.

Колегата й Георги Гьоков каза, че управляващите абсолютизират фискалната и макроикономическа стабилност за сметка на най-уязвимите групи. Той прогнозира, че в края на 2016 г. бедните българи ще се увеличат. Депутатът определи като геноцид размера на пенсиите. Според него ръстът на възрастта и стажа за пенсия ще доведе до отлив при осигуряването. Социалистът се обяви за нова политика по доходите, за каквато според него управляващите нямат визия.

Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов (ДПС) каза, че основната цел на бюджета на ДОО е да подобри нивото на социална защита, но партията му не вижда такава промяна. Ние сме го кръстили „бюджет на замразените социални плащания“ и „бюджет на застоя“, каза Адемов.

Той заяви, че проектът бил „копи пейст“ на бюджетите от предишни години, без никаква промяна за отделните слоеве на обществото. Адемов възрази и срещу увеличаването на осигурителния доход за фермерите и тютюнопроизводителите. ДПС ще предложат този текст да отпадне. 

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев отправи критики към бюджета на ДОО и обяви, че депутатите от групата ще го подкрепят, но съпредседателите знаково ще гласуват „въздържал се“.

Той изтъкна, че приходите на ДОО са подценени и затова може да се очаква преизпълнение. Според него не е отчетен ефектът на криминализацията при укриване на осигурителни вноски и от свободния избор при вноската за втора пенсия.

Бюджетът ще се справи, в крайна сметка, но няма наченка на смела политика, която да разшири базата на осигуряването, изтъкна той.

Кънев настоя за политика, която да отчете регионалните дисбаланси, когато се определят минимална заплата и осигурителни прагове. Той поиска и различно осигурително третиране на стартиращите бизнеси, както и за традиционните занаяти на уязвими групи.

В крайна сметка гласуваха 165 депутати, от които 111 „за“, „против“ – 41 и 13 „въздържал се“.
Бюджетът на ДОО мина с гласовете на ГЕРБ, ПФ, АБВ и 14 реформатори (но четирима от РБ се въздържаха).
БСП, ДПС, БДЦ, „Атака“ и двама независими не подкрепиха проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още