IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на ДОО мина през бюджетната и икономическата комисия

Разходите за пенсии догодина се очаква да достигнат 9,9% от БВП

18:52 | 12.11.15 г.
Бюджетът на ДОО мина през бюджетната и икономическата комисия

Депутатите от парламентарните комисии по бюджет и финанси и по икономическа политика приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) на съвместно заседание.

Законопроектът е съобразен с основните допускания на средносрочната бюджетна прогноза за периода до 2018 г., включително и макроикономическите показатели за 2016 г.,  коментира при представянето му пред народните представители зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Приходната част е съгласувана с Националната агенция за приходите (НАП) по отношение на задължителните осигурителни вноски и другите приходи, събирани от приходната администрация, обясни Донев.

Запазват се размерите на ставките на различните осигурителни вноски. С изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване се създава специален фонд „Пенсии” за пенсионираните служители от сектор „Сигурност”, въвежда се право на свободен избор за промяна на осигуряването и прехвърляне на средства между фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване и фондовете „Пенсии” на държавното обществено осигуряване, коментира той.

Отпада участието на държавата във финансирането на трансфера в размер на 12% от осигурителните вноски на всички осигурени лица, каза още Донев по време на представянето на бюджета на общественото осигуряване.

Той припомни, че минималните осигурителни прагове нарастват средно с 8,6% за 2016 г., като ефектът върху приходите в бюджета се очаква да бъде около 80 млн. лева.

Запазват се диференцираните минимални осигурителни доходи на самоосигуряващите се лица, увеличава се минималният осигурителен доход на земеделските стопани до 330 лева, запазва се максималният осигурителен доход в размер на 2 600 лева, посочи още Гълъб Донев.

И през следващата година вноската във фонда „Гарантирани вземания на работниците и служителите” ще бъде нулева. Максималният размер на гарантираните вземания остава 1 200 лева.

От 1 юли догодина пенсиите ще се увеличат по швейцарското правило с 2,5 на сто, каза Гълъб Донев. Минималната пенсия ще се увеличи до 161,38 лева, а социалната пенсия за старот – до 118,03 лева. Ще се запази таванът на пенсиите в размер на 910 лева и ще се въведе възможност за преизчисляване на отпуснатите пенсии до 31 декември 2016 г. на лицата, които до 31 декември 2016 г. изберат да прехвърлят средствата по индивидуалните си пенсионни партиди в пенсионните фондове във фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване.

За следващата година се очаква средният брой на пенсионерите да се увеличи до около 2,186 млн. души. Средният размер на пенсията се предвижда да достигне 331,62 лева при 320,55 лева за тази година. Коефициентът на заместване на дохода ще бъде малко под 50 на сто в брутно изражение и малко над 50 на сто в нетно изражение, посочи още той.

Разходите за пенсии догодина се очаква да достигнат 8,7 млрд. лева, или 9,9% от брутния вътрешен продукт, като в тази сума са включени и добавките. Разходите се увеличават основно заради осъвременяването на пенсиите, коментира Донев.

След представянето на проектобюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България посочи, че организацията му не го подкрепя въпреки запазените ставки по осигурителните вноски и максимален осигурителен доход и коректно отразените пенсионни промени.

Велев посочи, че е закъсняла реформата на медицинската и трудовата експертиза, поради което са високи разходите за инвалидни пенсии, като ръстът им е най-голям в процентно изражение.

Работодателската организация не се съгласява и с административното разпростиране на увеличението на минималните осигурителни доходи и за праговете, за които не беше постигната договорка с бизнеса, поради което работодателите не виждат смисъл в бъдеще да участват в подобни преговори.

Велев напомни, че за поредна година се запазва и въведената по времето на Симеон Дянков антикризисна мярка първите три дни на болничните да се плащат от работодателите.

Според Ася Гонева от КНСБ са подценени приходите в системата на общественото осигуряване. Тя посочи, че не е планиран достатъчно добре средногодишният брой на осигурените лица, намалението на безработните и ръстът на средния осигурителен доход.

Гонева подчерта, че е нулев ефектът от диференцираните осигурителни праегове за самоосигуряващите се лица. КНСБ предлага да се въведе единен праг за тях от 450 лева и в края на годината да се изравнява спрямо реалните им доходи.

Гонева изрази недоволството си и от запазването на максималния осигурителен доход. Синдикатите предлагат той да се увеличи с ръста на минималната заплата в процентно изражение, което ще доведе почти 48 млн. лева приходи в хазната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още