IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Събев: Излишъкът в бюджета е дефицит в бизнеса и в хората

Бюджетният излишък прави българския външен дълг много евтин, с ниска лихва, коментира икономистът в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

21:39 | 02.08.17 г. 8
<p>
	<em>Димитър Събев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Димитър Събев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според нормалната човешка логика щом има излишък, това е добре. Много авторитети обаче говорят, че бюджетният излишък всъщност отнема пари от икономиката и спира развитието на бизнеса и желанието на хората да купуват. [...] „Според теорията на балансите в икономиката излишъкът в една сфера е дефицит в друга, т.е. излишъкът в бюджета е дефицит в бизнеса и в хората“, каза икономистът.

Това коментира икономистът Димитър Събев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Думите на Събев идват в светлината на изнесените наскоро от финансовото ведомство данни, сочещи наличие на бюджетен излишък от 2% от прогнозния БВП или 1,96 млрд. лева към края на юли. Отчетена също така бе и рекордно ниска от 10 години безработица.

„Бюджетният излишък прави българския външен дълг много евтин, с ниска лихва. Той дава комфорт на правителството за това, че може да финансира текущите операции. Излишъкът убеждава международните кредитори, че България е едно стабилно и сигурно място“, посочи още Събев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
creepazoid
преди 6 години
По-важно е съответният закон да се спазва, а не колко пъти е променян. В Русия като има законово ограничение за броя на президентските мандати какво - бащицата иска да се откаже от управлението, ама няма възможност. Ха-ха-ха.По темата: Сега е момента нашата държава да се откаже от всевъзможните такси за издаване на удостоверения, разрешителни, публикуване на отчети и т.н. Административните услуги са нещо, за което ние всички плащаме данъци - няма нужда да се плащат повторно. Отпадането на тези такси едновременно ще балансира бюджета и ще остави тези близо 2 милиарда обратно в икономиката, където ще създадат допълнителни работни места, повишено потребление, и в края на краищата по-високи данъчни постъпления. Има и още един положителен ефект - парите няма да бъдат източени през обществените поръчки, а ще се върнат директно на тези, на които принадлежат - ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Американския бюджет обикновенно приключва с такъв дефицит какъвто е предвиден в закона за бюджета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Големият излишък в бюджета говори само за едно - лошо прогнозиран и изготвен бюджет.--------------------------------------------------Интересно в такъв случай за какво ли говори бюджетният дефицит в Щатите. Навярно за прекрасно планиран и прогнозиран бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
doba
преди 6 години
Представям си какво би било, ако имаше дефицит, макар и малък.Тогава всички щяха да ореват света, че имало недостиг(както сега че сме на ++). Да се мрънка за нещо...Всички знаем, че е по-добре да сме на плюс, отколкото на минус.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още