IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: България прилича на постиндустриална държава

Регионите се развиват не на две скорости, а поне на три или четири, коментира доц. Косьо Стойчев

14:44 | 01.03.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поглеждайки структурата на заетостта в България днес, виждаме, че страната прилича на постиндустриална държава. Така коментира през Bloomberg TV Bulgaria доклада на Европейската комисия за регионална конкурентоспособност, който класира всички региони извън София на последните места,  доц. д-р Косьо Стойчев от катедра "Регионално развитие" в СУ "Св. Климент Охридски".

Според него разликата с изостаналите региони на ЕС и нашите е много сериозна. “Сравнявайки темповете на развитие в различните региони на България с останалите части на ЕС, забелязваме регионално развитие не на две скорости, а поне на три или четири", убеден е Стойчев.

Той допълни, че "България се намира в изключително първична фаза на възстановяване на индустриалното си развитие като нация. Причината е, първо, неестествено протеклият индустриален преход през последните 25 години - от индустриално към постиндустриално общество".

"Това не е следствие на свръхпроизводство и свръхефективност на индустриалния сектор, които да наложи трудовите ресурси да мигрират, както това се е случило през 60-те и 70-те години на миналия век, към третичните сектори на научно-изследователската дейност и иновациите, където е високата добавена стойност, високите заплати, многото свободно време и всички придобивки на свободното общество", обясни доц. Косьо Стойчев.

Ученият е на мнение, че в нашата страна има конкретни локации, в които има потенциал за растеж, и даде пример с Южен централен регион и област Пловдив.

"Той е на първо прагово ниво и има потенциал да върне някакви инвестиции, растежът трябва да започне от там, препоръча Косьо Стойчев. – Бизнесът, естествено, е по-умен от администрацията, по-интуитивен, по-бърз и го осъзнава, затова директно инвестира в Пловдив.”

Той напомни, че за българската регионална наука неравенството между регионите в България отдавна е известно, но за пръв път Европейската комисия изработва доклад, в който “показва цялата картина”.

Целия разговор можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Интересен е този термин "постиндустриална държава". Използван е като елемент от прогресивна икономическа еволюция. А ние сме като оцелели след края на света. Какво общество сме, тогава - след апокалипсиса? Може би по-скоро "постапокалиптично общество". Което ни прави чест и трупа гордост в сърцата ни, защото в "Откровението на Йоан" няма оцелели. Ние сме по-вечни и от Светото писание. Съществуваме там някъде, където то свършва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още