IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

Ниската задлъжнялост компенсира структурните слабости в икономиката, които ограничават по-високия растеж, посочва рейтинговата агенция

08:30 | 20.06.15 г. 1
Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

Рейтинговата агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на България ВВВ-/ВВВ съответно в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива, съобщават от агенцията.

През този месец другите две водещи международни рейтингови агенции - Standard&Poor's и Moody’s, също потвърдиха оценките си за страната ни съответно BB+/B със стабилна перспектива и Baa2 със стабилна перспектива.

Според Fitch кредитният рейтинг на България в момента е подкрепен от по-ниското ниво на вътрешната и външна задлъжнялост спрямо другите страни с подобна оценка, както и от достатъчното ниво на валутни резерви, които осигуряват стабилност на съществуващия режим на паричен съвет.

“Тези фактори компенсират големите структурни слабости в икономиката, които ограничават по-високия икономически растеж и сближаването на България със западноевропейските стандарти на живот.”, коментират от агенцията.

Според рейтинговата агенция разширяването на бюджетния дефицит през миналата година е увеличило натиска върху правителството да запази публичните финанси в съответствие с правилата на Европейския съюз (ЕС). Това ще бъде предизвикателство предвид отслабената икономическа среда.

За 2015 г. Fitch прогнозира, че дефицитът ще е около референтната граница от 3%, определена от Европейската комисия (ЕК). Дългът - 27,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) в края на 2014 г., е под средното съотношение на останалите държави със сходен рейтинг (42,3%), макар и това съотношение да се увеличава. Очакванията са, че към 2022-2023 г. дългът на България ще достигне около 35% от БВП.

Най-големият риск за нивата на дълга е липсата на ангажимент за фискална консолидация и потенциално по-нататъшна подкрепа за банковия сектор, подчертават от агенцията.

Като основен риск за кредитния рейтинг на България от Fitch очертават слабостите в банковия сектор.

“Негативните развития около Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г., които не са системни по природа, подчертаха проблемите в корпоративното управление и надзора над банките в страната. Евентуалното прилагане на широк преглед на активите в сектора може а помогне за възстановяване на доверието в сектора”, посочва се в съобщението на рейтинговата агенция.

В краткосрочен план според Fitch рискове за банковия сектор на България има заради кризата в Гърция. Заради ликвидния натиск натиск върху гръцките банки гръцките дъщерни дружества в България не могат да разчитат на получаване на потенциалната подкрепа от банките-майки, което ги прави потенциално задължение за българското правителство, подчертава се в съобщението.

За 2015 г. и 2016 г. Fitch прогнозира растеж на реалния БВП на България от съответно 1,2% и 1,5%, с положителен принос и от вътрешното търсене, и от износа. Растежът на вътрешното търсене обаче се очаква да е по-слаб в сравнение с миналата година заради отслабените перспективи за ръста на заплатите и заетостта. Това ще забави потреблението на домакинствата. Същевременно несигурността в банковия сектор доведе до отлагане на инвестиции в частния сектор, посочват от Fitch.

Нетната позиция на външния дълг на страната отбелязва устойчива низходяща траектория, посочва се още в съобщението. Fitch прогнозира още, че България ще поддържа излишък по текущата сметка през 2015 г. и 2016 г.

Освен повторна поява на нестабилност в банковия сектор, рисков фактор за рейтинга на страната е и фискалната позиция, ако заплаши дългосрочната устойчивост на публичните финанси, както и отрицателен икономически шок, който би довел до низходящата ревизия на БВП.

Основните фактори, които могат да доведат до увеличаване на рейтинга, са фискална консолидация, ускоряване растежа на БВП, постепенното сближаване на доходите с тези в ЕС, подобряване на институционалното управление.

Fitch предполага, че системата на валутен борд в България ще остане в сила и че правителствата ще продължат да следват политики, съвместими с него. Агенцията смята също така, че няма да има ескалация на напрежението в отношенията между Русия и Украйна, които биха довели до значителен външен шок за икономиката на България.

Агенцията очаква и че ще продължи задълбочаването на финансовата и фискална интеграция с еврозоната. Базовият модел предвижда оставане на Гърция във валутния блок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"Основните фактори, които могат да доведат до увеличаване на рейтинга, са фискална консолидация, ускоряване растежа на БВП, постепенното сближаване на доходите с тези в ЕС, подобряване на институционалното управление." Това са все неща дето управляващите не могат , даже и не опитват да си представят...така че, както отиват нещата , в някой друг живот...може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още