IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Глоубъл маркетс": България е най-добра в ЦИЕ в управлението на държавния дълг

Изданието отличи страната ни заради сполучливия момент за пласиране на двойния транш еврооблигации през март

22:00 | 10.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България бе отличена от авторитетното списание "Глоубъл маркетс" с наградата за най-добра държава в Централна и Източна Европа за управление на държавния дълг/емитиране на облигации на международните капиталови пазари, съобщи Министерството на финансите.

Отлично избраният момент за пласиране на двойния транш еврооблигации през месец март 2016 година, осъществено непосредствено след обявените от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) мерки за количествени улеснения (QE), в комбинация с неочакваното решение на Министерството на финансите да емитира облигации без предварително да проведе традиционното "роудшоу", са в основата на присъдената награда.

Изданието, специализирано във финансовите пазари, отбелязва, че подбраният метод за издаване на облигациите показва нарастваща финансова вещина и увереност на страната.

Отличието беше получено от заместник-министъра на финансите Маринела Петрова на специална церемония в американската столица Вашингтон.

"Българското министерство на финансите ще продължи да води политика по намаляване на дефицита и дълга. Ако обаче в бъдеще се появи нова необходимост страната ни да се финансира на международните пазари, ще положим усилия и съм уверена, че ще успеем, това да стане на още по-добра цена", заяви Маринела Петрова, която беше част от българската делегация на годишната среща на Световната банка и МВФ във Вашингтон, водена от министъра на финансите Владислав Горанов.

През миналата година изданието присъди на България наградата "Най-впечатляващ кредитополучател от Централна и Източна Европа", с което страната ни затвърждава позициите си на емитент, постигащ изключително добри условия за финансиране на международните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още