IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Караиванова: Няма да търсим диверсификация на валутата при емитиране на дълг

България повече няма да излиза на международните капиталови пазари през годината, потвърди зам.-министърът на финансите

21:03 | 18.03.16 г.
К. Караиванова: Няма да търсим диверсификация на валутата при емитиране на дълг

На този етап страната ни няма да търси диверсификация на валутата при емитиране на външен дълг, въпреки че в рамките на Глобалната средносрочна програма на Република България за емитиране на облигации на международните капиталови пазари е предвидена подобна възможност.

Това заявява заместник-министърът на финансите Карина Караиванова в интервю за Global Capital. Поводът е пласирането на двойния транш еврооблигации на стойност 1,994 млрд. евро на 14 март 2016 година.

„С реализирането на тази трансакция България реализира необходимото си външно финансиране и няма да излиза отново на международните капиталови пазари до края на тази година", допълва още Караиванова.

Нуждата от външно финансиране за 2017 г. ще бъде дефинирана в хода на бюджетната процедура през есента на тази година.

„Към момента сме удовлетворени от интереса към нас като емитент в евро на пазара, така че не мисля, че е необходима валутна диверсификация", категорична е Карина Караиванова.

Тя посочва, че обявените от Управителния съвет на Европейската централна банка мерки за количествени улеснения са подействали като катализатор и страната ни е пристъпила към прилагане на плана си за емитиране на еврооблигации в действие.

„За първи път през тази година използвахме стратегия за бързо осъществяване на трансакцията в рамките на един ден, без предварително осъществяване на т.нар. роуд-шоу и по този начин успяхме максимално да се възползваме от благоприятните пазарни условия. Бихме могли да се възползваме от тази стратегия и при бъдещи ситуации, особено след като инвеститорите вече ни познават доста по-добре", разяснява решението на емитента Караиванова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tuschebg
преди 8 години
Защо при повече приходи в бюджета се налага да се тегли нов заем вместо да намаляваме стари задължения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още