IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Увеличението на заплатите минава през растеж на икономиката

Парите в КТБ няма да се върнат, твърди председателят на бюджетната комисия в Народното събрание

10:50 | 24.07.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов: Investor Media Group

Пътят за увеличаване на заплатите, както на хората в реалния бизнес, така и на тези с бюджетната сфера, която е следващата стъпка след това, е пътят на растеж на икономиката.

Това каза пред bTV председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.

„Бюджет заплати не плаща. Искаме високоефективна икономика, която да носи повече добавена стойност", посочи тя и обясни, че увеличението на учителските заплати е заложено в тригодишната прогноза на правителството за разходите в бюджета. Същевременно депутатът е на мнение, че трябва да има  увеличение на заплатите и в други сфери.

„Често говорим само за полицаите, защото в момента са най-шумни, но има и много други сфери, където заплатите трябва да бъдат увеличени ”, посочи тя.

Стоянова смята, че Народното събрание не може постоянно да приема закони, коментирайки критиката на опозицията, че не се приемат достатъчно закони.

„Там където трябва – те се усъвършенстват. Колкото повече времето напредва, толкова повече Народното събрание ще прави по-малко закони, по-малко изменения, но трябва да се съсредоточи върху контролната функция на изпълнителната власт, за да има повече актуални въпроси, все повече питания, повече изслушвания по конкретни теми и това е важно за обикновените хора“, препоръча депутатът.

Тя е убедена, че е съществувало „странно единодушие“ от всички партии извън ГЕРБ да не се намалява повече прагът за кешови плащания и уточни, че в този закон трябва да се търси балансът между контрола върху сивата икономика и същевремено да не се затруднява дейността на бизнеса.

Според нея само след месец, „когато започнат дебетите по Бюджет 2018, ще има множество искания от трибуната за разходи, но никой от тях няма да каже откъде ще дойдат приходите“.

„Кешовите плащания са една от мерките, които се вземат в тази посока“, напомни депутатът от ГЕРБ.

По думите на Стоянова темата за клас прослужено време не е била поставена на дневен ред в Народното събрание, а това „по-скоро е разговор, проведен през медиите”.

“Нашата парламентарна група няма мнение, не е обсъждан въобще този въпрос”, изтъкна тя.

Стоянова отбеляза, че механизмът за растеж на заплатите трябва да се усъвършенства.

„Това е неравнопоставеност между работниците в едно предприятие, които работят един и същи вид работа. Някои от тях може да са по-производителни, а да получават по-ниска заплата, убедена е тя. – Това не е битка между млади и стари, а битката да получаваш заплата, равна на твоята квалификация и производителност, а не на някакви други фактори.”

Стоянова смята, че ежегодното увеличение на заплатите може да се гарантира през друг механизъм, който да е много по-справедлив.

„Няма работодател, който при ситуация на липса на работна ръка ще се лиши от работниците си и ще си затвори фабриката, защото не иска да дава по-високи заплати. Ако той има възможност да ги дава, това е пътят”, каза председателят на бюджетната комисия.

Тя е категорична, че „парите в КТБ, за съжаление, няма да се върнат”.

“Те са потънали в много проекти, които са неефективни, просто парите на вложителите са изхарчени”, отбеляза Менда Стоянова.

По повод обвиненията за фалита на банката тя смята, че „на първо място трябва да бъдат обвинени собствениците и управляващите банката, които са нарушавали правилата, и на второ място – тези, които е трябвало да ги контролират”.

Стоянова посочи, че в обвиненията е видяла имената на одитори и на представители на управление „Банков надзор“ на БНБ.

„Делян Пеевски не е участвал нито в управлението, нито в контрола на КТБ. Ако е бил клиент на банката, той  би трябвало да е от ощетените, а не сред тези в списъка на обвинените”, смята Менда Стоянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
справедлив1
преди 6 години
искам да кажа на Мента Стоянова че ако те вече не си купуват апартаменти от чиновническите заплати ще останат и за другите работещи в България а не те да имат по 7броя апартамети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
mina
преди 6 години
Тя е категорична, че парите в КТБ, за съжаление, няма да се върнат.Те са потънали в много проекти, които са неефективни, просто парите на вложителите са изхарчени, отбеляза Менда Стоянова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
mina
преди 6 години
Тя е категорична, че парите в КТБ, за съжаление, няма да се върнат.Те са потънали в много проекти, които са неефективни, просто парите на вложителите са изхарчени, отбеляза Менда Стоянова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
krasssen
преди 6 години
Бюджета - обратно пропоционален на контрабанда , ддс събираемост , съфинансиране на европроекти .Това за слабата икономоика и че сме бедна страна го чуваме от 27 години на фона на забогатятала симбеоза от мутри и доносници с офшорни състояния. Не се ли напасохте?!ОТГОВОРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 6 години
В България заплатите трябва да вървят нагоре и без никакъв икономически растеж. За 2016 трудоспособните българи са намалели с към 80 хил. или 2.5%. и то само за 12 месеца. А това значи, че ръст на доходите трябва да нараснат с поне 2.5% и при 0% ръст на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още