IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подценените метали

Наред с петрола, индустриалните метали също поевтиняха, въпреки че причините са по-различни и следват само икономическата логика

14:04 | 01.12.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Евтините суровини не се ограничават само до спада на цената на петрола, който обичайно заема водещото място в новините и на платформите на спекулантите. Индустриалните метали също поевтиняха, въпреки че причините са по-различни и следват само икономическата логика: охлаждането на растежа в Китай, поскъпването на долара и огромните инвестиции в сектора.

През последните дни цената на медта достигна най-ниското си ниво за последните 6 години. И въпреки че е два пъти над равнището си отпреди 15 години, секторът е в криза, която предлага не малко възможности за инвеститори търсещи подценени активи.

Защо поевтиняват металите

Основните причини за ускорените разпродажби на метали са две. От една страна, щатският долар бележи силен ръст за последната една година и половина, включително и от очакванията за повишаване на лихвите от Федералния резерв през декември. Тенденцията за силен долар ще се запази поне до края на годината.

На второ място, но не и по важност, е бавният икономически растеж, както и забавящото се търсене на суровини от Китай.

Да очакваме ли възстановяване на цената на медта

Важно е да се отбележи, че Китай е основният потребител на медта, отговарящ за близо 50% от световното потребление. Металът се използва в строителството и инфраструктурата, а както знаем Китай държи първо място в тази област. 

Ето защо е от особено значение за търсенето на метали, а оттам и за евентуално повишение на цената на медта, икономиката на Поднебесната империя да превъзмогне временните си затруднения. Отчетеното забавяне на индустриалното производство през октомври, както и най-ниският темп на растеж на инвестиционната експанзия в азиатската държава от началото на века потвърдиха формиращата се тенденция.

На този фон обаче китайското правителство многократно показа, че е готово да действа в името на икономическия ръст. Предпоставките за това са налице: въвеждат се агресивни мерки за разхлабване на паричната политика на централната банка на Китай, които целят стимулиране на местната икономика. За справка, само за последните 12 месеца централната банка предприе шест понижения на основната лихва.

Какви са прогнозите

Въпреки забавянето на глобалния растеж очакванията на анализаторите са, че търсенето от страна на Китай, както и от другите големи потребители, ще продължи да расте и през следващите 5 години. Същевременно ниските цени на медта принудиха най-големия производител на суровината Glencore да намали добивите си с 400 хил. тона. Това рестриктивно действие вероятно ще се последва и от другите водещи производители и ще намери израз в по-съществено намаляване на предлагането.

А ръководството на Rio Tinto очаква медта да е най-бързо растящата суровина, когато започне възстановяването на пазара на метали.

Прогнозите за цените на металите не са еднозначни, като има и очаквания, че мечият пазар ще продължи още няколко години. Големите инвестиции в сектора през последните години доведоха до свръхпредлагане, за което е необходимо време да се изравни с търсенето. Цените са ограничени и от скъпия долар, защото еврото е под натиск благодарение на стимулите на Европейската централна банка.

Цената за последните пет години е близо 60% надолу. Инвестиция на текущите нива е базирана на тест на възходящата тренд линия от началото на века. Допълнителен аргумент от техническа гледна точка получаваме и от ниските стойности на техническия индикатор RSI, отчитащ ниво на свръхпродаденост на месечна графика. Психологическата подкрепа при 200 долара за 100 паунда съвпада с това равнище и прогнозира обръщане на тренда.

Как може да се инвестира в мед

Инструментите, чрез които може да се инвестира в медта, са договори за разлика върху фючърсни контракти или директно във фючърсни контракти, когато става въпрос за по-големи обеми. 

Важно е да се отбележи, че при търговия с горепосочените инструменти, е необходимо да се извършва т. нар. „рол“ – продажба на изтичащия контракт и покупка на следващия. Както договорите за разлика върху суровини, така и фючърсните контракти, имат дата на падеж, след която те стават неактивни за търговия. Обикновено датите на падеж са в края на всеки месец.

При конкретния актив всеки следващ контракт е по-скъп от предходния. Тази тенденция при търговията с фючърси е позната като „контанго“, което се явява разход за купувачите и приход за продавачите, имащи по-дългосрочен инвестиционен хоризонт. Горепосочените стойности са актуални към 23.11.2015 г. и е удачно да се наблюдават периодично предвид динамичния характер на търговията. На практика, означава, че разходът за инвеститора ще бъде около 1% за една година.

Алтернатива за инвестиция в метали

Покупката на акции на компании от сектора на добив на мед е алтернативен вариант да се инвестира във възстановяването на цената на метала. Неговият основен плюс е, че компаниите могат да донесат възвръщаемост за инвеститора дори и цената на медта да остане без промяна през 2016 г. На графиката можете да видите какъв доход от дивидент са осигурили най-големите компании в сектора.

Прогнозите за корпоративните печалби през 2017 г. са много позитивни към момента, защото анализаторите очакват подобрение на цените на металите. Водещите дружества ще запазят добра доходност въпреки вероятното съкращаване на дивидента в краткосрочен план. Инвестицията в тях е дългосрочна, като още няма сигнал за обръщане на посоката на пазара на метали и е необходим задълбочен анализ за всяка компания, преди да се включи в портфейла. Положителните перспективи за сектора, обаче, са достатъчен мотив да се проследи представянето му в бъдеще. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
При налични свободни пари - платина. Има защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Растящите военни разходи на почти всички държави също може (би) да повлияят за по-ранния възходящ тренд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още