IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът в цената на ценните метали подведе европейските индекси

Неизвестността с какъв темп Федералният резерв ще подходи към действия спря похода на зелените пари вчера

10:28 | 24.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

За сметка на нарасналите очаквания за повишение на лихвените нива в САЩ, които бяха в основата на поскъпването на долара в последните седмици, неизвестността с какъв темп Федералният резерв (Фед) ще подходи към действия спря похода на зелените пари вчера, а днес доведе по поевтиняване на валутата по време на азиатската сесия. Пазарните участници очакват институцията да повиши лихвите в САЩ за пръв път от десетилетие през декември, но също така да продължи затягането на паричната политика и през 2016 г. Имайки предвид глобалния икономически застой, военните конфликти в отделни части на света, както и инфлационните целеви нива на Фед, решението на централните банкери води след себе си много неизвестни, от гледна точка на точния момент на действия и темпа на ръст на лихвените нива в икономика номер едно.

Различията в политиките на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Фед би могла да предизвика волатилност на пазарите и да повлия на решенията на отсрещната страна. Въпреки изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги, че еврозоната ще пристъпи към количествени улеснения след срещата на институцията на 3 декември, се лансират мнения, че този път стимулите няма да имат предишния ефект, с оглед на отслабването на единната валута напоследък и очакванията за засилване на спада на еврото, ако Фед увеличи лихвените нива на следващата си среща в средата на декември.

Еврото не записа допълнително поевтиняване спрямо долара вчера, след като се смята, че зелените пари вече са се възползвали от нагласите за по-високи лихви в САЩ. Спрямо йената, доларът записа леки понижения с началото на търговията днес, поевтинявайки от 122,94 до 122,66 йени. Британският паунд записа силни понижения вчера спрямо щатската валута до 1,5108, но стартира днешния ден с печалби до 1,5253, неутрализирайки част от поевтиняването.

Европейските фондови пазари започнаха новата седмица с понижение, на база на силните понижения в цените на ценните метали. За сметка на ръста през миналата седмица от 3,3%, рекордно ниските цени на злато, сребро, платина, мед и други ценни метали доведе до червена сесия за основните европейски индекси. Цената на медна е записала 28% спад от началото на 2015 година, което се очертава да бъде най-лошата година за метала след почти 54% понижение през 2008 година. Златото се търгува недалеч до достигнатото близо 6-годишно дъно при 1 064,22 долара за тройунция. Среброто също се срина до 6-годишно дъно, докато платината записа срив до 7-годишно дъно. Тези спадове се отразиха на чувствителния към резки движения на суровинния сектор FTSE 100, който спадна с 0,5%, докато френският CAC 40 поевтиня с 0,4%. Германският DAX от своя страна записа 0,3% понижение, спадайки под 11 100 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Двойката поевтиня, след като доларът поскъпна отново поради високата вероятност от увеличение на лихвения процент през декември. През днешния ден е много вероятно да станем свидетели на покачване на двойката. Днес в 12 ч. ще има изслушване за инфлацията на Острова. Данните от доклада може да повлияят в известна степен на лирата. Идеята преди дни беше да се продава лира срещу долар около низходящата трендлиния. Това се оказа влизане на самия локален максимум, и ни позволява да преместим стоп поръчките си на нивото на отваряне, без да притискаме излишно цената. Така най-лошия сценарий ще бъде затваряне на позицията с нулева печалба, при това в случай, че цената пробие низходящата трендлиния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още