IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ ще обжалва повишението на минималната работна заплата

Минималното възнаграждение да се договаря между работодатели и синдикати, настоява Добрин Иванов

09:19 | 26.01.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението за увеличаване на минималната работна заплата до 460 лв. е незаконно, тъй като не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Това каза изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Припомняме, че на последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество всички работодателски организации напуснаха съвещанието, като изтъкнаха същия аргумент - решението за минималното възнаграждение вече било прието от Министерския съвет.

Добрин Иванов обяви още, че предстои да бъде внесена жалба във Върховния административен съд (ВАС), с която да се обжалва решението на кабинета за повишение на минималното възнаграждение.

„Възразихме срещу това още при приемането на бюджета за 2017 г. От години насам ръстът на минималната работна заплата изпреварва ръста на средната, а също и на производителността на труда, и на всички икономически показатели, които имат влияние върху трудовото възнаграждение“, обясни Иванов.

Той припомни, че АИКБ отдавна настоява да се приеме механизъм за определяне на минималната заплата, който да включва редица показатели. В Министерство на труда и социалната политика беше сформирана работна група, която да изработи такъв механизъм, но все още няма работещо решение, добави той.

„Ние предлагахме също така минималното възнаграждение да се договаря между работодатели и синдикати, както се договаряха и минималните осигурителни прагове. Освен това считаме, че е редно минималната заплата да се договаря по сектори“, каза още изпълнителният директор на АИКБ. 

За служебното правителство и предстоящите парламентарни избори той коментира, че ситуацията не е извънредна.

"За последните три години имахме други две служебни правителства, така че бизнесът не е стресиран", посочи Иванов.

По думите му през тези две години на кабинета „Борисов 2“ е постигната добра финансова стабилност. Фискалният резерв беше много добре попълнен, миналата година приключи с излишък, припомни той. 

Все пак не бяха проведени почти никакви реформи, нито в здравеопазването, нито в образованието, каза още изпълнителният директор на АИКБ. Там парите се увеличават всяка изминала година, без това да води до повишаване на здравните услуги и до подобряване на системата. В образованието също липсваше реформа, особено в областта на средното-специално и техническо висше образование. Съдебна реформа също не се случи. Остана много несвършена работа, обобщи Иванов.

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
julian12
преди 7 години
"От години насам ръстът на минималната работна заплата изпреварва ръста на средната, а също и на производителността на труда"Някак си не мога да повярвам, че един дърводелец който за един месец прави две средно луксозни кухни например, не може да си изкара заплатата. Или една шивачка да не може да изкара толкова колкото струва един евтин костюм. Де'а и мафията ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Засрамете се, става дума за под 250 евро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
справедлив1
преди 7 години
големи капиталисти са станали в България И ЗА ТОВА ИМ СЕ ИСКА ДА ИМ СЕ РАБОТИ БЕЗ ПАРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Минималното възнаграждение да се договаря между работодатели и синдикати-----------------все си мисля че трябва да е между работодатели и работополучатели ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
IQ96
преди 7 години
Правилна позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още