IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антъни Томпсън: Предизвикателства за България са не правилата, а прилагането им

Постоянният представител на Световната банка коментира очакванията за българската икономика в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria

08:34 | 16.01.17 г. 4
<p>
	Антъни Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Антъни Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишените прогнози за икономиката на България се дължат на по-добрите от очакваното данни за второто тримесечие. Това заяви Антъни Томпсън, постоянен представител на Световната банка в България в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bugaria.

През миналата седмица институцията публикува доклада си за глобалните икономически перспективи, в който прогнозният ръст за 2016 г. беше повишен от 2,2% до 3,5%. През тази година стойностите са завишени от 2,7% до 3,2%, за 2018 – от 3% до 3,1%, а за 2019 г. се очаква повишение също от 3,1%.

„Смятаме, че потенциалът за по-голяма фискална експанзия в САЩ наистина ще осигури положителен импулс за ръста като цяло. Но сме малко притеснени за евентуално надигане на протекционизъм в търговията, така че това може да доведе до възможни ограничения. Но като цяло мисля, че има добри новини и добри перспективи за България“, каза Томпсън. 

Очакваното забавяне на икономическия растеж в България той обяснява със слабия растеж в останалата част на Европейския съюз, особено западната. „Както знаете, растежът там е все още бавен и това създава известна тежест върху темпа на ръст в България“, посочва Томпсън.

Що се отнася до нестабилната политическа обстановка, Томпсън смята, че ситуацията трябва да се разглежда в контекст. „Първо, българите имат високи очаквания от правителството си и търсят прогрес в три сфери – по-добри икономически възможности, по-качествени публични услуги, особено в здравеопазването и образованието, и търсят сигнали за върховенство на закона“, отбелязва постоянният представител на Световната банка.

„В действителност предизвикателствата на този етап не са толкова правилата, законите и процедурите, а прилагането им и културата на спазване на правилата, за да извлечеш ползите от всичко постигнато досега“, допълва Томпсън.

Целия разговор с Антъни Томпсън вижте в първата част на предаването:  

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 5
Птица
преди 7 години
ДОКАТО ИМА РУСИЯ, В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА РАЗВИТИЕ, ДОКАТО НЕ НАПРАВИМ ЛУСТРАЦИЯ, НЯМА РАЗВИТИЕ, КОИТО И ДА ВИ ГО КАЗВА, ВЕЧЕ МИНАХА НАД 25 ГОДИНИ В СЪЩОТО НЕ ПРАВЕНЕ И НЕ РАЗВИТИЕ, КОЕТО СЕ ДИРИЖИРА ОТ МОСКВА, ДАЛИ ПРЕЗ ЕНЕРГЕТИКАТА, ДАЛИ ПРЕЗ ПАРИ И КОРУПЦИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ КАТО КОСТИНБРОД И ПИОНКИТЕ И В БЪЛГАРИЯ, ИМАТ ТАМ ЕДНИ БИВШИ ДС КАДРИ ДЕТО СА НАПЪЛНИЛИ ГУШАТА НА ПЕЕВСКИ И ТАКА !!! И ПРАВЯТ КАКВОТО МОСКВА ИМ КАЖЕ, НЕ КАКВОТО НА НЯКОИ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ !!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Птица
преди 7 години
От както БСП ДАДЕ ЦЯЛАТА ВЛАСТ НА ХИДРОИНЖИНЕРА, ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ СТАВА ПОД ДИКТОВАКАТА НА МОСКВА, КАК ИСКАТЕ РАЗВИТИЕ И КАК ВЪОБЩЕ НЕЩО ИСКАТЕ, НЯМА ТАКИВА ***, ДОКАТО ИМА ЕДНА СЕВЕРНА БЕДНА И АГРЕСИВНА СТРАНА КОЯТО СИ ТЪРСИ ОЩЕ СОЦИАЛИЗЪМА, ЧЕ И ВИ ГО Е НАЛОЖИЛА В ПЕТОЛЪЧКИТЕ КОИТО ИМАТЕ ВМЕСТО МОЗЪК, НЕ БЪДЕ РАЗПАДАНАТА ЗАЩОТО РУСИЯ Е МНОГО МАЛКА ЧАСТ ОТ ИЗТОКА, НИТО КРИМ ЩЕ Е РУСКИ, НИТО БЕЛАРУС, НИТО УКРАЙНА, БЕЛАРУС И ТАМ ПОДОБНИТЕ ИМ ИЗМИСЛИЦИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още