IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в топ 5 на държавите с жени лидери в бизнеса

Българките са представени с почти 30% в бордовете на корпоративни структури, сочи проучване

14:56 | 08.03.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България попада в топ 5 на държавите, в които жените имат най-голям процент представителство в управлението на бизнеса в бордовете на корпоративни структури – почти 30%, сочи изследване на EY в 91 държави. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Валентина Диканска от Съвета на жените в бизнеса.

„Но това е само един от показателите, който засяга равнопоставеността между половете", уточни тя.

„По соцвреме на директорските позиции имаше много малко жени. Демокрацията ни завари в едно привидно равенство. Колко жени участваха в процеса на раздържавяване“, зададе риторичен въпрос за ролята на българката в управлението на стопанството Станимира Хаджимитова от Джендър проект в България. – Все още съществува вертикална и хоризонтална сегрегация на пазара на труда.”

По думите ѝ това означава, че жените работят в нископлатените сектори и не са на толкова високи позиции, на които решенията им могат да влияят по-категорично.

„Икономическата независимост на жените е в основата на всякаква друга дискриминация”, смята тя. – Индексът за равнопоставеност на половете, който бива публикуван всяка година от Института по равнопоставеност на половете към Европейската комисия, показва, че скандинавските страни са най-напред в напредъка си в тази област. България се нарежда на около 30-то място.”

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Dimat
преди 7 години
Резултатите от този "топ" си личат по стабилно забитата в дъното Територия(в добавка със "стабилния" валутен борд),без никакви изгледи да се измъкне от там!Ашколсун,аферим,машаалла,рая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"България попада в топ 5 на държавите, в които жените имат най-голям процент..."Е па голем праз...мене кво ме топли това ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 7 години
стига сте пускали сексиски статии за имагинерни проблеми !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още