IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика има нужда от инвестиции и добър имидж, заяви експерт

Рисковете са свързани с популизма и извънредното харчене, предупреди Никола Янков

14:00 | 13.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има нужда от чуждестранни инвестиции и пазари в чужбина. Държавата трябва да продължи да бъде конкурентоспособна на международния пазар, да запази добрата данъчната политика и да демонстрира стабилни фискални баланси. Това коментира управляващият партньор на Expat Capital Никола Янков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Най-важното според него е да се работи за имиджа на България, което е свързано с правосъдна система, прилагането на закона, професионализма на администрацията, политическата предвидимост и макроикономическата стабилност.

„България ще е печеливша, ако големите европейски икономики дръпнат напред, защото това са пазарите на българските компании. През 2017 г. ще набюдаваме растеж на цените на суровините, които бяха доста депресирани през последните няколко години, но това ще навреди на икономиката на нашата страна. Нямаме суровини, а ги внасяме и това ще направи нашите продукти по-малко конкурентоспособни, може да се привнесе и инфлация от цените на енергоносителите“, прогнозира Янков.

Според него икономиката в световен мащаб все по-често се определя от политическите фактори и процеси, като "някои икономисти забелязват разкачане от фундамента по отношение на цени и тенденции".

„Политиките през 2017 г. ще се доминират от електоралния цикъл в ЕС. Във Франция, Германия и Италия вече започнаха процеси, които ще повлияят на политиката на Европейската централна банка. Германия обяви изненадващо висока инфлация и това е добра новина, което дава оптимизъм за растежа на европейската икономика. Анализатори от големи инвестиционни банки очакват икономически растеж на САЩ между 2 и 3%. И Фед заговори за вдигане на лихвените проценти с 0,75% през 2017 г., което ще подкрепи долара спрямо еврото и ще отслаби облигациите спрямо акциите“, посочи Никола Янков.

Той е категоричен, че няма да има шокове в обозримо бъдеще за българската икономика, която през последните години има подем.

Като основни рискове обаче Янков посочи популизма – идеите за разбиване на данъчната система и модела на плоския данък, евентуален натиск за по-големи харчове в социални системи, които няма да имат ефект върху икономическия ръст.

“Събуждане на интереса на чуждестранните инвеститори е основното събитие, което се очаква на българския капиталов пазар през 2017 г. с оглед предстоящото листване на индексния фонд на Expat SOFIX ETF на Лондонската борса, подчерта Янков. – По този начин ще се създаде добра връзка между Българската фондова борса и Лондонската фондова борса”.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още