IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Хулме: Изкуственият интелект ще „изгони“ мениджърите от компаниите

Много вероятно е България да намери добро място на пазарите за изкуствен интелект, смята Лино Велев, основател на Hacker Works

16:37 | 29.01.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ерата на изкуствения интелект (AI) ще превърне мениджърите в компаниите по-скоро в ментори. Те ще се съсредоточат повече над взаимоотношенията в организациите, над културата в тях, за да е сигурно, че всички служители разбират техните идеи и пътя към целите, които организациите искат да постигнат.

Тази теза разви в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria Даниел Хулме, главен изпълнителен директор на Satalia, иноватор, развиващ компания, станала емблематична за AI решения в логистичната сфера. 

По думите му технологиите и новите процеси вече заменят мениджърите. „В моята компания няма мениджъри и администратори. Определено ще станем свидетели на тенденцията „Организации без мениджъри“, посочи той.

Трендът според него е значителен и ще доведе до значими промени през следващото десетилетие.

"Ще открием, че компютрите могат да вземат решения и могат да действат много по-бързо от хората. Организациите и компаниите започват да съзират значението на изкуствения интелект при вземането на решения“, поясни още Хулме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Изглежда не си разбрал и иронията в коментари 1 и 2 :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
сори за минуса преди да ти схвана иронията :):) иначе по темата ... Виждам че Инвестор още не е разбрал какво значи изкустев интелект :) като и индивите под коментар 1 и 2 :)Изкуствен интелект не значи супер уникалния и безгрешен процес ръководен от добре написани алгоритми :) камо ли да са имитация на нещо си.ИИ трябва да е нещо самобучаващо се, тоест в края на деня може да се окаже по *** и от вас двамата по отделно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
V.At.
преди 7 години
За реално въвеждане на изкуствен интелект се говори още от началото на 70-те години на миналия век. В България водещ в това отношение беше Благовест Сендов, който "внедряваше" това направление във факултета по математика на СУ /още няма информатика/. По този повод е и известният въпрос на професор Тагамлицки: "Професор Сендов, това изкуственият интелект за хора които си нямат естествен интелект ли е?"Та изкуственият интелект е за мениджъри без естествен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Кат изгони ИИ меринджеите, работниците и таксиметровите шофери сички дружно ще одим да сеем картофи у село :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Естествено, че е закачка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Това ако стане ще доведе до монопол и доминация в целия свят на 2-3 фирми, които разполагат с най-много средства, хора, патенти, и работна среда за развиване на изкуствения интелект. Всички останали ще бъдат елиминирани много лесно за не много дълъг период от време.Това не е честно и едва ли ще го позволят. Дори и да навлезе изкуствения интелект в тези води по-справедливо и вероятно е да бъде регламентиран и ограничен в някаква степен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
dr.5rov
преди 7 години
Приемам коментара ти като закачка. Демек управлението, правено от реалните хора е толкова лошо, че един умно направен алгоритъм ще върши по-дора работа. Не ми се навлиза в разсъждения на тази тема защото това са много, много дълбоки води. Само ще отбележа, че самото понятие AI предполага, че тези AI алгоритми са имитация на НАШИЯ "интелект". А от тук следва, че те ще наследят също така и всички наши несъвършенства и ограничения. Идеята, че те няма да имат недостатъци и ограниченост е химера. А. Азимов е писател фантаст и неговите романи и разкази са една прекрасна закачка и предизвикателство към ума на читателите. Впрочем и Стивън Хокинг има някои разсъждения на тази тема, а те са в обратна посока. Струва си да се прочетат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
dr.5rov
преди 7 години
Трансформации ще има, но чак пък да "изгони". Ами тогава кого ще уволняват собствениците, когато компаниите започнат да потъват? За грешното решение кой ще носи отговорност - компютърът (алгоритъмът), който е съставил неверен анализ ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още