IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Връзката между ВУЗ и бизнеса е възможна и със сегашното законодателство

Без IT преподаване във всяка специалност, студентите просто ще излетят от пазара, каза Божидар Данев

11:45 | 10.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е на едно от челните места по вложени от бизнеса средства в обучението на кадри. Това каза изпълнителният председател на Българска стопанска камара (БСК )Божидар Данев, който гостува заедно с бившия министър на образованието проф. Николай Денков в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според проф. Денков дефицитът на кадри е световен проблем. А единственият наложил се модел по света е пряка връзка между университетите и бизнеса - влизане на бизнеса като част от преподавателския екип, оборудване на зали и научни изследвания в определена от бизнеса посока, в които да се включват студенти и докторанти. По думите му няма никаква законова пречка със сега действащото законодателство това да се случи, но "липсва осъзнатият взаимен интерес", като "донякъде държавата е виновна", защото се плаща за студент, а не се търси качество. 

Според Божидар Данев на първо място трябва да се търси връзка между професионални и образователни стандарти. Вторият деликатен момент според него е създадената правна система, която дала пълна автономия на висшите учебни заведения и някои институти. "Хората блокират промяната, за да запазят работните си места“, коментира Данев.

Според него когато говорим за IT технологии не става дума за специалност, а че не трябва да има специалност, в която да липсва IT преподаване. „Ако това не се случи, студентите просто ще излетят от пазара“. "Няма специалност, която да не може да се дигитализира, заяви той.

"Цялата законова база в момента е налице, за да се задвижат тези процеси. Държавата не използва възможността да задвижи механизмите в определени посоки", каза проф. Денков.

"Държавата се страхува да предприеме решителни действия. Страхът ги сковава", каза от своя страна Божидар Данев.

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria


 


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още