IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Здравната система има нужда от демонополизация

Потребителите трябва да избират както доставчик на здравна услуга, така и осигурител, каза Стойчо Кацаров

11:50 | 15.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), мащабна дерегулация и приватизация на лечебните заведения са необходимите стъпки за промяна на българското здравеопазване. Това каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Трябва да се премахне монополът на НЗОК върху здравното осигуряване така, че потребителите да могат да си изберат както доставчик, така и осигурител, каза д-р Кацаров.

Има различни варианти за демонополизация, допълни той. Може да се обсъдят и да се избере най-подходящият за българските условия. 

Необходима е и мащабна дерегулация и да се премахнат много от недомислените наредби, които пречат на оказването на медицинска помощ и я оскъпяват ненужно – трябва да се пренапишат медицинските стандарти, например, отбеляза той.

За пръстовите отпечатъци е почти сигурно, че ще бъдат премахнати, защото се оказа, че никой няма полза от тях и водят затрудняват системата, посочи Кацаров. Що се отнася до болничните лимити, премахването им на този етап е само пожелание.

Засега лимитите на болниците няма как да се отменят изцяло, припомни д-р Александър Заимов от Българския лекарски съюз, визирайки липсата на парламент, който да промени законовата уредба.

Заимов посочи, че предложението за издаване на фактура на пациента, която да посочва какво лечение е извършено и колко струва, е добро. Той вижда два ефекта от този механизъм – първо, пациентът ще може да види колко е похарчено за лечението му, колко е платено от касата и колко струва то в различните болници. Може да послужи за остойностяването на клиничните пътеки и как да се заплатят. Трябва да има доплащане, но под каква форма е въпросът, каза той.

Още вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още