IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филипов: Следващият бюджет трябва да бъде реформаторски

Един от проблемите на новия бюджет е, че той не премахва минималната работна заплата, смята финансистът

19:16 | 30.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Следващият бюджет трябва да бъде реформаторски, придружен с ударно намаляване на данъците и административната тежест. Тази теза изказа в предаването  "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria финансистът Никола Филипов. 

По думите му един от проблемите на новия бюджет е, че той не премахва минималната работна заплата.  

„В последните няколко години тя нараства експоненциално, а и с нея се вдигат и всички други възнаграждения в администрацията“, допълни той, подчертавайки, че "високите заплати трябва да дойдат от малкия и среден бизнес".  

Според него един от спорните моменти при гласуването на Бюджет 2017 е предложеното от Патриотичния фронт увеличение на минимална пенсия до 300 лв, което би натоварило хазната с между 900 млн. лв. и 1,3 млрд. лв. Към този момент няма откъде да дойдат тези пари, допълни Филипов. 
 
„Друг момент на раздор бе предложеното от БСП премахване на плоския данък и повишаване на данъчната ставка за по-богатите българи“, каза Филипов. Това според него е изключително вредна мярка, тъй като ще намали способността на бизнеса да инвестира. 

Интересно е, че тези две политически сили не бяха повдигали тези толкова фундаментални промени по-рано, добави Филипов. „Тези популистки предложения са неизпълними краткосрочно, тъй като не се приемат от днес за утре“, поясни той. 

Повече по темата за бюджет 2017 може да видите тук. 


 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още