IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Вулджев: Паричната политика на Фед може да забави американската икономика

Затягането ще се отрази негативно на американския корпоративен сектор, твърди икономистът

10:45 | 29.06.17 г.
Г. Вулджев: Паричната политика на Фед може да забави американската икономика

Затягането на паричната политика на Фед може да доведе до забавяне на американската икономика. Последните данни за задлъжнялостта на корпоративния сектор на САЩ показва, че са достигнати нивата от 2006 г. Това коментира в студиото на Bloomberg TV Bulgaria икономистът от ЕКИП Георги Вулджев.

Според него затягането ще се отрази негативно на американския корпоративен сектор. „Това ще оскъпи техния дълг и на фирмите ще им е по-трудно да го рефинансират и да продължат експанзията на своите операции. Ако се продължи с тази политика, е много вероятно да видим една по-сериозна корекция във финансовите пазари и дори криза в американската икономика“, посочи икономистът.

По думите му свиването на баланса на Фед дори може да се окаже по-важен фактор от покачването на лихвените проценти. Това обаче зависи какъв подход ще избере централната банка, уточни Вулджев. 

Според експерта най-вероятно Федералният резерв ще подходи по-плахо и ще се опита вместо да продава дълг, което би довело до много сериозен скок в лихвените проценти, просто да изчака да изтече падежът на всички облигации, ще ги държи до матуритет и след изплащането им ще ги отпише от баланса си, добави той.

„По този начин Фед ще започне поетапно да намалява размера на своя баланс, което ще доведе до свиване на търсенето към много финансови институции, което пък ще принуди същите тези институции да вдигнат лихвените проценти“, обясни Вулджев.

Той посочи още, че е напълно логично последното покачване на лихвените проценти за 2017 г. да се случи именно през декември, особено при положение, че от Фед обявиха, че планират да има повишение 3 или 4 пъти тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още