IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каламарис: България може да се възползва от кризите в съседните държави

Според предприемача в момента светът изживява епоха на дълговите кризи, които са породени от механизми и корупция

20:26 | 06.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"България се намира в много добра позиция за привличане на сериозни кадри и специалисти заради политическите и финансовите кризи в съседните ни държави". Това заяви предприемачът Йоаким Каламарис в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него трябва да спрем да говорим за евтина работна ръка в България. "Няма евтина работна ръка, трябва да има достойна работна ръка", посочи той. 

По думите му в момента светът изживява епоха на дълговите кризи, които според него са породени от механизми  и корупция. "Дълговата криза се поражда от огромната корупция на световно ниво", обясни той, подчертавайки нуждатат от дълбока реорганизация на финансите. 

Каламарис коментира причините за заключението на МВФ, че една трета от най-големите банки в най-богатите страни в света са толкова слаби, че не могат да бъдат спасени дори с оздравяване и повишаване на лихвените проценти. Според икономиста са необходими сериозна реорганизация и реформи на публичните финанси във всяка страна.

"Трябва да бъде изградено едно ново политическо поколение, което да изповядва прозрачността. Проблемът не е във финансите и икономиките, а в моралния аспект", подчерта той.

Държавите са зависими от печалбите в частния сектор, но те продължават да заробват дадени фирми и икономически кръгове и да влияят върху тях. За това казвам, че трябва да има морално измерения, да има коректност от страна на законодателството.

Според Каламарис банковият сектор в България е стабилизиран след кризата с КТБ. По думите му обаче в страната няма достатъчно нови и сериозни инвестиции, които да дадат тласък на работните места. "Инвестициите не идват само с ниско данъчно облагане, а със създаване на бизнес климат", подчерта икономистът. 

Целия разговор с Йоаким Каламарис може да видите тук: 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ала бала , за пореден път ! "Няма евтина работна ръка, трябва да има достойна работна ръка"Най недостойната е в америка , а най достойната в Китай , пардон Виетнам вече .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Toranaga
преди 7 години
абсолютно съгласен!! Хареса ми, че точно определя Лагард като извънредно некомпетентна. Тя освен робиня на Саркози, няма друга квалификация. Без "re-set" няма да стане!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още