IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Липсва импулс, който да задвижи българската икономика

По думите на финансиста основните предизвикателства са свързани с пазара на труда и липсата на достатъчно инвестиции

22:18 | 17.10.16 г. 8
<p>
	Любомир Дацов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Любомир Дацов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Запазването на стабилната перспектива пред рейтинга на България от Moody`s означава по-скоро липса на импулс, който би изкарал икономиката на следващо стъпало. Това коментира финансистът Любомир Дацов в ефира на "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му основните предизвикателства са свързани с пазара на труда и липсата на достатъчно инвестиции. 

"По отношение на пазара на труда ние в момента сме пред прегряване. При много ниско ниво на заетост имаме недостиг на кадри и натиск по отношение на работните заплати. Това е проблем, защото е натиск върху конкурентоспособността на икономиката като цяло и говори за качествени проблеми в този сектор", подчерта финансистът.

Според него другият сериозен проблем е, че както вътрешните, така и външните инвестиции стоят на едно и също ниво години наред. 

По думите на Дацов взимането на заеми не е предпоставка за повишаване на качеството в икономиката и затова според него страната няма да изгуби, ако не се възползва от ниските лихвени проценти в международен план. "Държавата не трябва да е играч и на финансовия пазар, да оставим това на банките и компаниите от реалния сектор", заяви той.

Според него заложеният бюджетен дефицит от 1% ще бъде достигнат и дори е твърде неамбициозна цел. Във връзка с растежа Дацов обяви, че той ще е под 3%. 

"Потенциалът на БВП се движи между 2,4 и 2,7% и той се определя именно от ниската скорост на извършване на реформи, ниското ниво на инвестициите през последните години и качеството на труда. Икономиката достига оптимум при около 3%, но за да се придвижи напред, трябва стойностно увеличение на инвестициите", каза той.

Вижте целия разговор във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Dali
преди 7 години
е, айде деее, откога го чакаме този импулс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
-Абсолютно прав е Дацов но не за всичко Наистина ахилесова пета на българската икономика е недостатъчните инвестиции и то най вече преките И това е основно вина на правителството и най вече на Лукарски Просто или трябва да го накарат да върши работа или да го сменят Ръста на икономиката ще бъде над 3 % въпреки правителството и Лукарски и ще бъде движен от потреблението износа туризма земеделието и европеиските фондове и трансферите на българите в чужбина които ще компеснсират част от липсващите инвестиции Това което трябва да се направи е подобряване деиността на съдебната система и по ефективна борба с корупцията и измамите Ако това се направи България ще достигне Румъния и ще има ръст от между 4 и 5 % което осезаемо ще почустват всички Тези разлики между 3 и 4.5 или 5 % щеповдигне осезаемо просперитет а на всички българии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
ДХДО
преди 7 години
... не могат да бъдат подсигурени от нищо друго освен от кредит. ... просто ще трябва да се "измисли" какво да ги правим тези планини от кредит, които неминуемо ще се трупат и няма никакъв вариянт да бъдат погасени ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
ДХДО
преди 7 години
И какво ще стане, като се "оправи" съдебната система ? Изневиделица ще се появи платежоспособно търсене ?? ... по време на кредитния бум съдебната система си беше същата и с нищо не пречеше на икономиката да расте. Потребление й требе на икономиката и нивата на потребление, които да държат (тази) системав равновесиене могат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
khao
преди 7 години
кви импулси, кви потенциали.... ти физик ли си, икономист ли си. Оправете съдебната система, че да има по малко измамници и крадци и тогава глей кво става, току виж станало чудо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Alee
преди 7 години
В България има само един единствен импулс и той се нарича ББ. Всичко друго е лъжа и измама! Добре че е ББ, само неговото съществуване движи БГ икономиката и развитието на държавата ни, ако не е той, и интернет няма да има. За Детето чудо малко по-късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
За да има инвестиции са необходими промени.Първото нещо което трябва да се промени е разрешителния режим за застрояване - такса съответстваща на гъстотата на застрояване е необходима и там където застрояването е много сгъстено с тази такса да се покрият разходите за по сложна инфраструктура. Кой би искал да инвестира в неадекватна на времето инфраструктурно страна, хората строят сграда 4 етажа с 4 етажа подземен паркинг а тук автомобилите са на улицата.Как се живее в такова гето и кой ще иска да живее в него, освен да дойдат онези дето нямат улици - само на тях ще им хареса тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 3
Mops
преди 7 години
Много ме "кефи",когато някой икономически "Гений" почне да ме убеждава че високата безработица е по добре от ниската защото фирмите няма да се конкурират и ще могат да държат заплатите ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още