IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маркионе вече няма интерес към сливане с Volkswagen

Италианецът продължава да предлага FCA на големите производители

18:23 | 16.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на FIAT Chrysler Automobiles Серджо Маркионе. Снимка: Ройтерс</p>

Главният изпълнителен директор на FIAT Chrysler Automobiles Серджо Маркионе. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на FIAT Chrysler Automobiles Серджо Маркионе обяви, че „няма интерес” в търсенето на сливане с VW Group, въпреки че по-рано този месец беше на точно обратното мнение.

„Казах само, че ако си автомобилен производител №1 в Европа и някой твой съперник се комбинира с друг автомобилен производител, за да излезе на второ място и успее да се доближи до теб, то първата ти реакция е да се откъснеш отново напред пред втория”, обясни Маркионе, цитиран от Automotive News.

След това обяснение италианският директор на FCA реши да хвърли светлина върху потенциала на компанията му при търсенето на стратегически партньор. 

„Ние (FCA) сме единственият логичен партньор за някого, който има желание да се откъсне напред. Ако човек играе шах, това ще е логичният му ход“, каза той.

И след като заяви, че няма интерес от сливане с Volkswagen, Маркионе добави, че е готов да изслуша евентуалните оферти на директора на германския концерн Матиас Мюлер.

„Ако Мюлер иска да дойде, той знае къде живея. Не съм го преследвал и нямам намерение да правя нещо подобно. Но ако съм прав за консолидацията и относно това, че компаниите трябва да правят икономии при мащаб на производство, то ние сме естественият партньор на VW. Но аз няма да се обадя на Матиас. Нямам интерес да го правя”.

Самият Мюлер обяви на пресконференция във Волфсбург, че в момента между него и Маркионе „няма контакт”. По-късно обаче пред германски репортери Мюлер допълни, че „не изключва разговор” с Маркионе.

Италианският мениджър на FCA от дълго време агитира за консолидация между големите автомобилни производители, което ще намали разходите им за производство и ще им помогне да постигнат по-развити технологии на по-ниска цена.

Маркионе на няколко пъти заяви пред медиите, че ще търси стратегически съюз с други компании, първо с GM, а след това и с VW, но Мюлер първо заяви, че сега „има други проблеми” и не му е до преговори с FCA. 

Вижте повече по темата в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още