IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Шуманов: Производителките на нефт са заинтересовани сделката в ОПЕК да се спазва

Дилърът от BenchMark Finance коментира споразумението на петролния картел в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria

16:21 | 05.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите приеха добре решението на ОПЕК, то беше дългоочаквано още от световния енергиен форум в Алжир, където производителките от картела направиха неформална среща и решиха добива да бъде замразен на ниво около 32,5 - 33 млн. барела. дневно.

Това заяви Николай Шуманов, дилър в BenchMark Finance в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Toй посочва, че още тогава (в края на септември – бел.ред.) се очакваше решението да бъде прието окончателно на срещата във Виена.

„Мисля, че в бъдеще страните ще спазват това ограничение поради една проста причина – всички производителки на петрол са изключително заинтересовани цената да се покачи. Това значи по-големи приходи за тях и по-големи печалби съответно“, коментира Шуманов.

Експертът отбелязва, че решението ще е с продължителност около шест месеца, като през май 2017 г. ще се проведе нова среща на ОПЕК и на нея трябва да се реши дали споразумението да бъде удължено с още шест месеца. „Аз смятам, че договорката ще бъде удължена до края на 2017 г.“, прогнозира Шуманов.

Що се отнася до цената на суровината, Шуманов припомня изказването на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих, че ако има сделка, се очаква повишение на цената до около 60 долара за барел.

Подробности във видеото от първата част на предаването:

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още