IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Народна превъзходна

Популизмът е във възход в целия свят. Какво ще се случи с икономиките, ако той все пак победи, разкрива последната видео лекция на Investor.bg

17:00 | 04.10.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Движението Occupy Wall Street от 2011 г. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Движението Occupy Wall Street от 2011 г. Снимка: архив Ройтерс

В случай че мечтите на популистите по целия свят се сбъднат и станем свидетели на т. нар. популоикономика, то повечето икономисти очакват значително забавяне на глобалния икономически растеж. Фактът, че свободната търговия увеличава просперитета, е един от малкото принципи, с който са съгласни икономисти с иначе различни разбирания.

Тази теза застъпи в последната лекция от летния онлайн курс на Investor.bg по повод 15-тата годишнина на сайта главният редактор на финансовата медия Бойчо Попов. 

По думите му е по-малко ясно обаче как ще се разпределят печалбите и загубите в различните общности и държави при един подобен икономическо модел. Основните жертви според него вероятно ще са развиващите се пазари, сред които спадат Китай и Индия, чийто бизнес модел е да предоставят на западните индустриални държави готова продукция. От друга страна - последните икономически проучвания показват, че нарастващата конкуренция в ниския ценови сегмент от Азия и Латинска Америка е унищожила по-нископлатени работни места в западните индустриализирани нации.

Затова е много вероятно нискоквалифицираните работници първоначално да се възползват от тази политика, ако правителството харчи повече пари, увеличава заплатите и усложнява чуждестранните доставчици чрез по-силен контрол и високи мита.

Но решаващият въпрос е – докога е възможно това. Едно твърде невнимателно разширяване на държавния дълг може да повиши силно инфлацията и да доведе до значително повишаване на лихвените проценти. Въвеждането на защитни мита при вноса може да оскъпи значително например мобилните телефони, компютрите и мебелите. И логично служителите ще могат да си позволяват по-малко неща със заплатите си.

Повече за това как може да разграничим популистите и как тяхната политика може да повлияе на икономиката вижте във видео материала, а останалите лекции вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
Canada's Fourth Largest Bank Erases $1 Billion In Excess Capital In Unexpected Accounting Gimmickhttp://***.zerohedge.com/news/2016-10-04/canadas-fourth-largest-bank-erases-1-billion-excess-capital-unexpected-accounting-gi-----------------------------------------------------------------------------------------ето е, още не съм го казал и баум Канадата в блатото, а Китайска банка за са нема ядове после ше видим дали ше са "жертва" или не ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
citizen_bg
преди 7 години
Populus = Demos = НародВсе се борят да управляват в "интерес на народа". Разликата е, че демократи са когато се доберат до властта, а популистите са в опозиция и искат да я вземат от добрите демократи. Ослужващият слугин***ж винаги е на разположение да пише и изнася подобни лекции. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
simbad12
преди 7 години
На главния редактор нямаше ли кой да каже, че му е крива вратовръзката? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
simbad12
преди 7 години
Много добър коментар на Инвестора! Изгледах го с кеф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Много интересна книга по темата е книгата на Хаджун Джанк - професор в Кеймбридж, "23 неща, които не се казват за капитализма". Оказва се, че популизма под една или друга форма доста е помогнал на тъй наречените съвремени капиталистически икономики. Разбира се когато някоя изостанала държава реши да прилага популизъм, горкия популизъм се оказва най-голямата злина на този свят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Въпросът е, че мнозинството от хората не са против свободната търговия, а против свободното движение особено на големи групи хора през границите, както се случи в Европа през 2015. Това няма нищо общо с никаква свободна търговия и тя никога не е вървяла в комплект със свободно движение на хора. Ако погледнете европейския парламент ще забележите, че 100% от т.н популистки партии са против свободната имиграция и прием на бежанци и търсачи на убежище, а само малка част от тази партии са против свободната търговия. Вие за пореден път отказвате да признаете, че популизма е причинен от расови, етнически, религиозни конфликти, а не загуба някои работни места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
Да само не мога да разбера защо винаги Китай ше е жертвата ?!? Че то сега по-големи жертви от Канада и Австралия нема, а те са суровинни държави, руската със санкции и пак има разтежи, а според тукашни анализи щеше да гаврътне още тази година ..... Китай ще е следващия хегемон, то той вече е и не виждам какво му е развиващото като пуснаха първия квантов сателит, радар, праат си сами самолети, самолетоносачи, влакове стрели, имат 3.5 трилиона валута + златни резерви ... ае Инвестора САЩ нема ли да е жертва ве ?!? Или те пак ше са "водещи" къде немат и една продадена дъвка ?!? ...... :)) Ей не се занимаайте с нещо дет ич не е във ваща компетенция ами гледайте някой американски и не само професори които обясняват кво е положението .... със запада и особено с Китай !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 18
bigmamascandal
преди 7 години
не бил вреден - я виж Боко тиквата, спомни си за симен, за Миро мършата... Виж Тръмп, виж Сириза...*** до ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Boyan Asenov
преди 7 години
Добър анализ, макар че не съм съгласен с всичко. Популизмът незадължитело е вреден. Но благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още