IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осигурителните прагове растат административно в половината икономически дейности

АИКБ ще продължава да настоява за договаряне на минимални работни заплати по икономически дейности

09:53 | 19.10.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тази година минималните осигурителни прагове се увеличават административно при 45% от секторите заради увеличението на минималната работна заплата. Това става, въпреки че няма споразумение в нито една икономическа дейност от общо 85, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него административното определяне е недопустима намеса на пазара на труда, увеличава сивия сектор и препятства наемането на нискоквалифициран персонал. 

"В някои дейности съотношението между минималната и средната работна заплата достига 80% и така се слива нискоквалифициран със средноквалифициран труд", обясни Велев.

От АИКБ ще продължат да настояват за отпадането на механизма на минимални осигурителни доходи въобще, като посочват, че в никоя друга държава не съществуват.

Според Велев изминалите три месеца, откакто бизенсът заяви, че няма да преговаря за минимални прагове, са били изгубени, а можело да се използва времето за договаряне на взаимно приемлив механизъм за определяне на минималната работна заплата. Все още такива преговори не са започнали, каза Велев. По думите му заложеният ръст от 10 на сто на минималната работна заплата в средносрочната бюджетна прогноза е икономически необосновано на фона на скромния ръст на БВП.

АИКБ ще продължава да настоява за договаряне на минимални работни заплати по икономически дейности.

По думите му вдигането на осигурителната вноска за пенсия с 1 пр.п. през следващата година е било договорено преди година от работодателите, синдикатите и правителството и затова не е изненадващо, въпреки че бизнесът не го подкрепя.

Още вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
pecan
преди 7 години
Стани и ти чорбаджия и изхранвай отрочета и метреси :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
vladconsult
преди 7 години
Безумен плач от страна на работодателите - чорбаджии които единствено се взимат от нас и дават за своите метреси и отроци в чужбина за да дойдат след това и да ни експлоатират. Минималните заплати трябва да бъдат поне 500 ево а средните поне 1500 евро (като гърция и поругалия) за да спрем унищожаването на България. А трябва да вдигат производителността и да инвестират чорбаджиите в квалификация на персонала си и в нови технологии, а не само да си купуват мерцедеци и яхти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
pecan
преди 7 години
Нормално е това да не повиши заплатите на работниците в частните фирми , а само в държавните . Мисля че на фиша трябва да бъдат изписани всички удръжки от страна на работника и на работодателят които работодателят е длъжен да вземе от работника и да даде на държавата на ББ за да е ясно къде отиват парите . Другото е повишаване на цените . Толкова без повишаване на производителноста на труда .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
sdar
преди 7 години
Нали сме част от ЕС и вървим към евроатлантическата идея? Защо не видим как се процедира с минималните осигурителни прагове в останалите държави от ЕС и да действаме по същия начин за да няма спорове?Аааа...., май забравих че такова животно като МОД го има само у нас. Само у нас човек може да плаща осигуровки върху по-голям доход отколкото реално получава и това да е законно и нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още