IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от P2P кредитирането

Средната доходност от европейските еквиваленти на такава платформа е между 7 и 10%

11:32 | 28.07.16 г. 5
<p>
	Оперативният директор на Ievo Group Ивайло Иванов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Оперативният директор на Ievo Group Ивайло Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За разлика от платформи от типа на Kickstarter, която оперира на базата на дарения, при p2p кредитирането инвеститорите получават възвръщаемост на вложените средства. Това заяви оперативният директор на Iuvo Group Ивайло Иванов по Bloomberg TV Bulgaria

В предаването Investbook с водещ Димитър Вучев Иванов говори за платформата за peer-to-peer кредитиране на неговата фирма и очерта перспективите пред отрасъла в България.

„До този момент няма аналог на нашата платформа в България“, допълни той.

Това, което отличава Iuvo от останалите p2p платформи, че е "от другата страна не стоят кредитополучателите, а регулирани небанкови финансови институции, които реално погледнато отпускат кредитите", заяви Иванов.

По думите му това е добре, тъй като тези компании имат огромен опит в анализирането на риска.

Средната доходност от европейските еквиваленти на нашата платформа е между 7 и 10%, заяви Иванов. Ние смятаме, че ще можем да я предложим и на българските инвеститори, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
spyrogyra
преди 7 години
Съжалявам че едва сега попаднах на този материал. Коментарите показват колко малко са познати тези платформи. - гаранцията от 100000 не важи - това са инвестиции а не депозити и съдържат риск ( отнася се за всички p2p платформи, навсякъде по света). Уточнявам че има платформи които имат собствен гаранционен фонд, но фонда не може да покрие всички загуби. -p2p моделите по принцип се опитват да разбият монопола на големите фирми/банки, като осигурява част от печалбите да отиват към обикновените хора. Коментара че от другата страна стоят регулирани небанкови институции искаше да поясни че част от преценката на риска се извършва от самите платформи които се очаква да имат значителен опит в тази сфера ( обикновено собствениците или менажерите на платформите са хора напуснали банковия сектор)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
аха да бе не пеели в хора я да пробат тези със собствените платформи да издадат собствени пари да видиш тогава кво ше стане ... Нали те издават дефакто парите и ти стоят на гушата ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Epi
преди 7 години
Красиво говори, но не става ясно изобщо защо са регистрирани във Финландия, а оперират в България? Тук няма да ги регистрират ли? А това в интервюто направо убива рибата "от другата страна не стоят кредитополучателите, а регулирани небанкови финансови институции, които реално погледнато отпускат кредитите". Вие разбрахте ли какво има предвид? Аз лично - не, но звучи солидно.От друга страна фирмата, регистрирала сайта (iuvo-group.bg, който вече се редиреква към .com вариант) е MFG (http://managementfinancialgroup.com/). Сайтът на MFG е регистриран 17.09.2015, но и в момента повечето му секции са "under construction". Какво да кажа - No comment.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kalpazan
преди 7 години
Накрая да не стане и без гарантираните 100,000 евро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Bobacho
преди 7 години
Банктерите не пеят в хора. Има много такива платформи в другите държави.И има много българи инвестирали там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още