IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестът на полицаите на 5 юли няма да се отменя

Увеличание на заплатите в МВР ще има, смята Минчо Спасов, юрист и експерт по сигурността

10:47 | 27.06.17 г.
Протестът на полицаите на 5 юли няма да се отменя

Няма причини протестът на 5 юли да се отложи.Той не е търсена от синдикатите форма, а се налага, когато преговорите влязат в задънена улица. Това обяви Илия Кузманов, зам.-председател на синдикатите към МВР, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

“От това, което каза премиерът вчера, не виждаме причина да отлагаме протеста поради най-малко две причини. За лимита на бензина говорим от осем години. А дрехите не могат да бъдат получени по начина, по който се предлага, а само чрез поправка на сега действащия закон за МВР, за да могат колегите, които са на служба в униформено облекло, да получат левовата им равностойност. Това са двете най-малки причини, поради които протестът не се отлага", аргументира се синдикалистът.

Кузманов обясни, че на 5 юли ще излязат на протест полицаите от всички браншове, включително главни дирекции, държавни служители и т.н. По думите му най-тежко е положението на работещите на терен.

“Но не по-малко тежко е положението на лицата, работещи на трудови правоотношения, чиято заплата в момента е около 510 лв. и от 1 януари, когато минималната заплата стигне до това ниво, те ще се окажат работещи бедни", посочи зам.-председател на синдикатите към МВР.

Минчо Спасов, юрист и експерт по сигурността, е убеден, че увеличание на заплатите в МВР ще има.

“Това не бе решено вчера на това съвещание между Бойко Борисов и началниците на МВР, то е взето във връзка с многопластовото развитие на българската икономика и финансова система, а може да се разглежда и в рамките на предстоящото влизане в еврозоната, което изисква някакъв ръст на заплати и пенсии, е мнението на експерта, изказано в Bloomberg TV Bulgaria. – Това е необходимо, за да се подобри социалният статус на най-ниско поставените в социалната стълбица на МВР, защото то не е единна структура."

Той напомни, че „най-отгоре стоят административните длъжности, т.нар. чантаджии, където щатните длъжности са запълнени до краен предел, пращят и се увеличават все повече”.

“Надолу минаваме през средния ешалон и най-накрая стигаме и до най-ниския ешалон - хората, които са на улицата. Те са тези, които може би ще излязат на улицата на 5 юли. Те са най-ниско платени, там щатните бройки са незапълнени, защото условията на работа и организацията куцат", каза Минчо Спасов.

Повече можете да видите във видето!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още