IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичните финанси остават без промяна след понижения държавен дълг

Ако правителството генерира дефицити, дълговото бреме нараства, каза Лъчезар Богданов

09:16 | 10.07.17 г.
Публичните финанси остават без промяна след понижения държавен дълг

Въпреки че България намали държавния си дълг до малко над 25% от БВП след погасяването на задълженията със средства от Фискалния резерв по падежиралите 5-годишни евроблигации в нетно изражение няма промяна за публичните финанси на страната в нетно изражение. Това коментира икономическият анализатор Лъчезар Богданов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му обаче по-важно е да се проследи размера на нетния дълг, тъй като в много случаи се тегли нов дълг, но ако средствата останат във фискалния резерв, те са актив за правителството. 

"В конкретния случай, в нетно изражение няма промяна за публичните финанси на страната. В средносрочен и дългосрочен план е важно какъв е дефицитът. Ако правителството генерира дефицити, дълговото бреме нараства", обясни икономистът. 

Богданов коментира още изпълнението на държавния бюджет, като изрази скептицизъм относно големите надежди на правителството за увеличаване на събираемостта на приходите от ДДС и акцизи. 

Още вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още