IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за свободна търговия между ЕС и Канада - с незначителен ефект за търговията

Търговското споразумение ще има позитивен ефект върху българските производители, твърди Красен Станчев

11:47 | 19.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA) ще има незначителен ефект върху търговията, смята Чавдар Найденов от "Солидарна България". В предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria той каза, че съществената част от споразумението между ЕС и Канада не засяга търговията, която и без това е с много ниски мита и допълнителното им намаляване няма да има особен ефект и това е изчислено в научни прогнози, поръчани от ЕК.

Според него основното, на което трябва да се обърне внимание, е отварянето на обществените услуги за приватизация и върховенството на корпоративните съдилища над правителства, парламенти и закони.  

По думите на Найденов корпоративните съдилища са привилегия на външния бизнес спрямо вътрешния и представляват нелоялна конкуренция. 

"Това не са истински съдилища, а корпоративни. Те се влияят от най-богатите си клиенти и са известни със своята несправедливост", подчерта той. Включително и изявени български юристи са против тези корпоративни арбитражни съдилища, в които инвеститор може да съди държава за приети закони или решения, каза експертът. По думите му тези съдилища са „дълбоко дефектна институция, включително и според ЕК”.

"Единствената причина да не се отхвърли и предоговори споразумението е задкулисният натиск на корпоративните лобита", допълни Найденов. Той допълни, че ако има подкрепа за споразумението, то тя се дължи на неосведоменост на обществеността в Европа.

На друга позиция е председателят на Съвета на Институт за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев. За българските производители, за канадските инвеститори в България и за българските износители на селскостопанска продукция търговското споразумение между ЕС и Канада е много по-изгодно, отколкото средно за ЕС, каза икономистът.

По думите му търговското споразумение ЕС-Канада премахва почти всички мита, което е много изгодно за ЕС, тъй като вносът на суровини и донякъде на селскостопанска продукция ще поддържа относително ниски цени в някои отрасли в съюза. За българския търговски обмен с Канада не може да има никакви вредни последици, тъй като той заема много малък процент, посочи икономистът. 

Тенденцията е за превръщане на световната търговия в електронна. Подписването на блокови споразумения забавя нейната либерализация, коментира още Станчев. "Колкото повече има протести срещу подобни споразумения, толкова повече има стимули за либерализация чрез използването на съвременните технологии. Колкото повече се увеличават тези пречки, толкова повече поевтинява създаването на интернет платформи за търговия", каза той. Интернет платформите са едно от решенията за увеличаване на оборотите на търговия с Китай, посочи икономистът.

България и Румъния засега запазват резервите си за сключването на търговското споразумение ЕС-Канада (CETA). Засега двете последно присединили се към ЕС страни запазват резервите си в очакване постигнатата договореност на най-високо държавно равнище за отпадането на канадските визи за техните граждани да се официализира.

Австрия, Словения и Германия обаче са оттеглили възраженията си. 

Още от разговорите вижте във видеата на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Ефектът за България може да не е от такъв мащаб като за Германия да речем , проблемът в случая е че ако всички държави се съгласят под външен натиск да подпишат , тогава може да има и централизирано разпореждане от Брюксел това купуваш ти , а това ти ! Няма не искам !Е тогаз ще видите дали ефектът е незначителен ! Справка с мигрантите , спускат ти квота и мааш без да мъркаш ! Браво на Белгия , срам за троянския кон на САЩ в Европа - Германия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още