IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличението на цените на ВиК услугите - повече инвестиции и качество

ВиК операторите предстои да изграждат капацитет за управление на евросредства, казват експрети

10:59 | 17.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основната цел на увеличението на цените на ВиК услугите от началото на 2017 година е да се даде възможност на ВиК операторите да инвестират повече средства в поддръжка на инфраструктурата и в предоставянето на качествени услуги. Това каза председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

Иванов очаква, че увеличението няма да е с исканите проценти от дружествата, но е въпрос на преглед от страна на ВиК операторите.

Добромир Симидчиев също допусна, че регулаторът няма да приеме търсеното увеличение от дружествата, но все пак такова ще има, но не от началото на следващата година, а няколко месеца след това.

Той обърна внимание, че за първи път операторите ще бъдат бенефециенти по оперативна програма "Околна среда". Големите водни проекти, които досега се изпълняваха от общините, ще се изпълняват от ВиК операторите. Това означава, че те ще се наложи да влязат в заемни отношения с финансови институции, за да могат да си осигурят съфинансиране, и предполага по-висока финансова стабилност, която ще намери отражение в цената на услугата, допълни Добромир Симидчиев. 

За да бъде защитен потребителят, преди година се промени прагът на допустимост на цената на водната услуга, припомни още той. По думите му максимално допустимата стойност от 4% беше намалена до 2,5%. В една област максималната стойност на водната услуга не може да надвишава 2,5% от средния доход на домакинство. Това сваля значително максималната цена, която регулаторът може да одобри, отбеляза Симидчиев.

В момента тече процес на регионални прединвестиционни проучвания, които да уточнят приоритетите за инвестиции, защото средствата не са достатъчни. Очаква се началото на големите проекти да бъде към началото на 2018 г.

ВиК операторите предстои да изграждат капацитет за управление на евросредства. Иванов се надява, че общините ще съдействат за това, тъй като имат опит.

Още от разговора гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
bvg
преди 7 години
дано да им увеличат аналния отвор анадолците, дано и на правителството и на концесионерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още