IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Големански: Вторичният пазар на ДЦК може да достигне по обем основния пазар

Той ще създаде възможност за търговия на справедлива и ликвидна цена, коментира директорът на БФБ - София

11:00 | 18.07.17 г. 2
В. Големански: Вторичният пазар на ДЦК може да достигне по обем основния пазар

Организирането на вторичен пазар на държавни ценни книжа (ДЦК), което се очаква да стартира на 30 септември, ще обедини 18 -19 емисии, като по обем на търговията се очаква да достигне до нивата на основния пазар. Това каза Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Към момента в България няма организиран пазар на ДЦК, а по-скоро е пазар на директна договорка между участниците в него. Много инвеститори имат интерес от регулиран пазар. Това създава възможност за търговия на справедлива, ликвидна цена. За да се постигне това трябва да има равноправност на всички, а до момента съществуваха редицата лимити за търговия, които възпрепятстваха инвеститорите", коментира Големански. 

С регулирания вторичен пазар на ДЦК се стартира на търговия на ДЦК, емитирани на вътрешния пазар в България. По тях регистър и сетълмент е Централния депозитар под ръководството на БНБ, уточни той.

"Във връзка с това има участници на пазара, които не могат и към момента не са участници в Държавния депозитар за ДЦК. На тях ще им бъде предложена услугата да извършват клиринг и сетълмент на сделките, изключени за БФБ, през Централен депозитар на базата на връзка между двата депозитара. Премахва се тази пречка "членство". Ако си член на единия или на другия депозитар, ще можеш равноправно да участваш на пазара. Към момента не се предвижда да има маркетмейкъри на този пазар", посочи още Големански. 

стратегията, която приехме през есента, една от основните опорни точки бе увеличаването на разнообразието от инструменти. Колкото повече инструменти, толкова повече възможности за инвестиране. Това ще дава възможност за различно творчество на пазара", допълни директорът на борсовия оператор. 

Една от инициативите, проведени от БФБ през юни, например, бе насочена към раздвижването на т. нар. "спящи акции", припомни той.

Относно прехвърлянето на капитала на Българската независима енергийна борса към БФБ-София Големански каза, че към момента БФБ на база на принципното съгласие на БЕХ извършва процедура по оценка на дружеството.

"Идеята е, при споразумение с БЕХ, да придобием 100% от капитала на това дружество. Като структура то ще бъде дъщерно дружество. Ще държим 100% от капитала в него. Имаме достатъчно резерви, за да покрием тази сделка и няма да се налага увеличение на капитала, но все пак зависи каква ще бъде оценката, която ще бъде направена. Но по наши очаквания ще можем да го направим със собствени средства", обясни Големански.

По думите му БФБ няма да се нуждае от промяна на лиценза, защото няма да търгува суровина, а придобива дружество, което има лиценз за оператор като енергийна борса. Естествено ползата от това, че БФБ оперира дълго на пазара и има опит в работата и организирането на регулиран пазар на акции, ще бъде бъде пренесен и в самата енергийна борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
vankel
преди 6 години
Доста се е наклал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 6 години
Големански, майна на нищо си заприличал. Обърни си малко внимание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още