IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в приходите на хотелиерите е заради по-ниските цени това лято

Очаква се през август 80 хил. българи да почиват в Гърция, каза Боян Павлов от Института за анализи и оценки в туризма

11:37 | 13.08.15 г. 9
Спадът в приходите на хотелиерите е заради по-ниските цени това лято

Спадът в приходите на хотелиерите не е изненадващ, като се има предвид, че още в началото на летния сезон бяха намалени цените по морето. Това каза Боян Павлов от Института за анализи и оценки в туризма пред телевизия Bulgaria On Air в коментар на последните данни на националната статистика за туризма през юни.

Именно с по-ниските цени през тази година той обясни спада в приходите на хотелиерите, отчетен от НСИ преди дни.

Хотелиерите предварително, в началото на сезона, намалиха цените с около 20 на сто, за да парират спада на туристите, припомни той. „Спадът в приходите от нощувки не е заради външни фактори, а заради това че всички намалиха цените на пазара, което естествено води до ниски приходи независимо от заетостта на базата“, каза експертът.

Намалената заетост на хотелската база не е толкова съществен фактор – дължи се главно на по-малкото руски туристи през това лято, обясни Павлов.

Намаленият брой на чужденците през юни за почивка у нас може да се дължи на различни фактори – нестабилната обстановка в съседна Гърция, например, обясни експертът. Но като цяло намалението на чужденците идва от спада в посещенията на руски туристи. Очакванията на Института са посещенията на руснаците до края на годината ще бъдат с около 150 хиляди по-малко, което не е смущаващо, като се има предвид, че около 500 хиляди ще дойдат на почивка по нашето Черноморие.

Очаква се през август 80 хиляди българи да отидат на почивка в Гърция, а 110 хиляди гърци – да влязат в България. Турция остава най-популярната дестинация за българите със 120 хиляди българи, пътуващи за турските курорти.

Средно почивката на българина тази година струва 760 лева, като миналата година сумата е била 790 лева. Причината са по-евтините горива, по-лесния транспорт до морето и други фактори като спада на еврото, което допълнително сваля цените, посочи експертът.

Категоризацията на хотелите не е работа на Министерството на туризма, смята Павлов. Ако тя се случи по начина, уреден в наредбата, ние ще останем нискобюджетна дестинация, коментира той. Пътят към постигане на тази цел минава през това да си създадем лоби за реклама на българския туризъм по примера на Гърция, каза още експертът.

Единствено чрез лобита по света ще можем да подобрим нашия туристически пазар, категоричен е той.

Наред с това Министерството на туризма трябва да започне да се занимава главно със стопанисване на туристическите обекти публична държавна собственост. В момента те не са поддържани и промотирани, за да привличат туристи.

Още видеоматериали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 8 години
Института за анализи и оценки в туризма ?И такъв ли има ?Прави впечатление поредицата от изяви в медиите/телевизия, радио, преса, интернет/ отразяващи проблемите в туризма. Без съмнение сезонът е слаб. Който не вярва, да пали колата и на плажа.;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
ок, с тези неща и аз съм съгласен. Не се съгласих само с природните дадености за нашите плажове, а то това не зависи от хората ... другото някой ден да се надявам ще го изчистиме.иначе аз преди месец бях на Созопол, и с риск да ме оплюят колегите тук, забелязах че качеството на обслужването се е качило в сравнение с предишните години, но презастрояването е основен проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Сега... и това го има да. На Закинтос освен страхотните плажове се нагледах и не на пияни ами направо надрусани англичани. То след 7 часа ми е неприятно да ходя по улицата :( но... факт е, че морето ни е мръсно (за което не сме виновни само ние) а бетона е як :( и .. да от поне 5 г. не съм стъпвал на Черно Море. Атон на всичкото отгоре е и по-близо до София
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
...и там съм бил, да там е едно от най-добрите места, бил съм и по островите в Йонийско и Егейско море (споради, циклади) с лодка поне 5 пъти .... ама ОК, една книга да е :) Между другото в Йонийско море нагоре по по малките острови над Закинтос обслужването е по зле и от при нас.а в България да си бил някъде на каманяк ? Даже сега се сещам за марината на Санторини дето кенефите и не работеха и всеки тропаше в лодка и залива се напълни ... с малки подводници. :) ... но да кажем че това е било частен случай, въпреки че не беше :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Абе... ти като баце прочел съм една книга, знам какво е :DИ аз така, първия път като ходих в Гърция и си викам.. тука яко каманак :)Да ама става дума за 3000 км крайбрежие ако не се лъжа + острови. ИМА ВСИЧКО!Ето миналата година бях на Закинтос. Еми НЕМА такъва плажове ПРОСТО НЕМА!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 8 години
така де, всичките неща изброени от теб са част от туристическия продукт и аз съм съгласен с това, но самите плажове не.Бил съм в Турция и в Гърция .... само в Гърция тук там има добри плажове, в турция още не съм виждал.А какво ще рече плаж с подобрен вид ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
mnz
преди 8 години
Нашите плажове бяха добри навремето, но не съм съгласен че плажовете в Гърция и Турция са по-лоши. При нас общо взето всички плажове са от подобен тип, при съседите има избор, има и пясъчни, има и скалисти, чакълести, и т.н. Освен разнообразието, разликата е и в количеството, нашото крайбрежие е много по-малко като обем. И да не забравяме, че при нас сезонът обикновено е 3 месеца, при съседите е до 5 месеца, просто са по на юг и е по-топло при тях. Което хич не е за пренебрегване. Много пъти ми се е случвало преди, като почивах в БГ-то за каръщина да нацеля лошо време през повечето от почивката ми за седмица, седиш и мизерстваш ... При съседите такова нещо се случва много по-рядко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 8 години
имат по добър продукт, ама за крайбрежието не съм съгласен :) нашите плажове са едни от най добрите в Европа (като природени дадености говоря, шита дето плува не е от тях :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Доста глупости на едно място. Време е да си го кажем, Турция и Гърция имат по-добро крайбрежие и по-добър туристически продукт на сходни и по-ниски цени. От тук нататък.. дори и руснаците да нямат визи, аз пак се чудя защо биха дошли у нас а не в Гърция или Турция. Виж, ако ще си купуват жилище, то друга работа, тука е тънко, но пък бетона е сериозен. С две думи, каквото си надробихме с хищническото презастрояване и замърсяване на черноморието, това ще си сърбаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още