IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таско Ерменков: Патриотите да не се отричат от идеята за уседналостта

В предизборната си кампания Румен Радев беше твърдо против начинът, по който е третиран въпросът с бежанците в "Постановление 208", твърди бившият депутат

09:20 | 07.04.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Bulgaria On Air

Смятам, че служебното правителство в момента прави законопроекти, които най-вероятно отговарят на някакви негови виждания за развитието на държавата.

Така коментира въпроса със закона за уседналостта Таско Ерменков от БСП в ефира на Bulgaria On Air.

"Когато за първи път променяхме изборното законодателство при управлението на ГЕРБ, патриотите бяха тези, които предложиха да се гласува само в консулствата и посолствата на България зад граница и ние ги подкрепихме в това тяхно начинание. Предполагам, че ако те са последователни в своята политика, не би трябвало да се отричат от тази идея", заяви Ерменков.

Едно от обвиненията, които от ГЕРБ отправят към левите, е свързано с отмяната на "Постановление 208" за бежанците. Според Ерменков обаче то е било отменено с основание:

"Президентът Радев в предизборната си кампания, а и ние като парламентарна група в 43-то Народно събрание, бяхме твърдо против начина, по който беше третиран въпросът с бежанците в "Постановление 208". Не става въпрос да откажеш на бежанец възможност да бъде интегриран в България, но тук трябва да говорим за истински бежанец, а в това постановление няма никакви критерии", посочи Ерменков.

Припомняме, че преди дни министърът на правосъдието Мария Павлова освободи директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта "Заключителни разпоредби", публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството.

Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра. В качения и в Портала за обществени консултации документ са констатирани несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията. 

Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз. 

Малко след като текстът беше публикуван, предизвика вълна от възмущение, тъй като евентуалното му приемане щеше да доведе до ограничаване до минимум на вота на българите, живеещи в страни извън ЕС.

Измененията в закона предвиждаха изискване за уседналост на избирателите, което не могат да покрият по-голямата част от намиращите се в чужбина българи.

Вчера служебният кабинет се разграничи от публикуваните за обществено обсъждане и оттеглени в последствие нови правила за гласуване на българите в чужбина.

Темата за промени в правилата за гласуване на българите в чужбина не е повдигана от служебното правителство, коментира пред БНТ служебният вицепремиер Деница Златева. Тя заяви, че не знае какво е провокирало законодателната инициатива на Министерството на правосъдието и допълни, че е научила за законопроекта, след като вече е бил качен на страницата на министерството за обществено обсъждане.

Вижте още във видеото.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Ама те вече почнали :)С гласовете на цялата група на ГЕРБ, Николай Пехливанов от Атака и Карлос Контрера от ВМРО, в четвъртък Столичният общински съвет позволи край мол "Парадайс" да бъде издигната 215-метровата "Парадайс тауър". За реализацията на проекта трябваше да се промени регулацията на имота, която до този момент не позволяваше толкова високо строителство. Предложението за нов работен устройствен план на имота отлежава в общината от няколко месеца. Документацията трябваше да бъде гледана през февруари, но предизборно беше изтеглена от дневния ред на Столичния общински съвет, тъй като имаше обществено негодувание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Те патриотите от доста неща ще се откажат. Човек като се докопа до властта, а и всички облаги, които вървят с нея, и майка му не може да го познае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още