IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балонът при най-скъпите жилища в Лондон може би вече се е пръснал

Цените на къщите и апартаментите в британската столица на стойност над 5 млн. паунда са паднали с 11,5% за година

10:01 | 13.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на най-скъпите къщи и апартаменти в Лондон бележат рязък спад заради новия данък върху сделките, който охлажда търсенето.

Цените на жилищата на стойност минимум 5 млн. паунда (7,6 млн. долара) са паднали с 11,5% на база квадратен фут спрямо третото тримесечие на 2014 г., коментира пред Bloomberg Ричард Барбър, директор на агенцията за имоти W.A. Ellis LLP, която е подразделение на Jones Lang LaSalle.

Обемът сделки с всички имоти в най-добрите райони на централен Лондон е намалял с 14% през този период, отчита още Барбър.

“Балонът може би вече се е пръснал за най-скъпите жилища", заявява Барбър. "Днес 36% от всички имоти за продажба в най-добрите райони на централен Лондон се предлагат на по-ниска цена от първоначално обявената, като средното намаление на цената е 8,5%”, отчита още той.

Продажбите на луксозни жилища в Лондон спадат след решението на финансовия министър Джордж Озбърн да увеличи гербовия налог върху най-скъпите имоти през декември. Така купувачът на жилище, което струва 5 млн. паунда, вече плаща данък в размер на 513 750 паунда, което е с близо 164 хил. паунда повече от налога преди промяната.

Цените на всички типове жилища в най-добрите централни райони на Лондон са нараснали с 1,4% през третото тримесечие до 1 832 паунда на кв. фут (19 720 паунда на кв. метър), сочат данните на W.A. Ellis.

Лондон е вторият най-малко достъпен град за покупка на жилище от 15 големи градове, като изостава само от Хонконг, посочва се в доклад на UBS Group AG, публикуван миналия месец. "Има риск от съществена корекция на цените в британската столица, ако основите за инвестиции в имоти се влошат“, пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още