IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дружество "Академика 2011" ще придобие терена под "Арена Бургас"

Бургас безвъзмездно дарява общинския имот за строителството на многофункционалната спорта зала

13:05 | 12.10.16 г. 1
<p>
	<em>Визуализация: Община Бургас</em></p>

Визуализация: Община Бургас

Правителството възложи на министъра на младежта и спорта да приеме дарение и да сключи договор с община Бургас за безвъзмездно придобиване от държавата на общинския имот, определен за строителството на многофункционалната спорта зала „Арена Бургас”.

След придобиването му статутът на имота ще бъде променен в частна държавна собственост и той ще бъде апортиран в капитала на „Академика 2011“ ЕАД.

Теренът се намира в ж.к. „Изгрев“ и на него ще бъде построено бъдещото спортно съоръжение в изпълнение на договор за сътрудничество и съвместна дейност, сключен между Община Бургас и „Академика 2011“ ЕАД.

Дружеството разполага с 35 млн. лв. за финансирането на проекта.

Управлението на залата ще се извършва от „Академика 2011“ ЕАД, чиято дейност е насочена изключително към стопанисване и управление на спортни обекти и съоръжения в цялата страна. Правата на държавата в дружеството се упражняват от министъра на младежта и спорта.

„Арена Бургас“ е планирана като модерно многофункционално съоръжение, предоставящо възможност за провеждане на международни, национални и местни спортни и културни събития.

Спортната зала ще е първата в България, която има под покрива си атлетическа писта по всички изисквания на ИААФ.

Съгласно заданието за проектиране залата в "Арена Бургас" ще има капацитет от 7000 места, необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на местни, национални и международни състезания в различните видове спорт, подвижни и неподвижни трибуни, тренировъчен блок с допълнителна зала, зали с конферентни функции и кабини за симултантен превод и др., както и площи за обществено обслужване.

В края на март Министерският съвет реши парите за ремонта на Зимния дворец в София (35 млн. лева), да бъдат пренасочени за строителството на спортната зала „Арена Бургас”.

Проектът за ремонт на Зимния дворец в София не се реализира заради възникнали административни процедури и производства. В резултат на това предоставените средства бяха вложени по банкови сметки на дружеството „Академика 2011“, защото не могат да бъдат използвани за друга цел.

От кабинета решиха в създадената ситуация парите да бъдат инвестирани в алтернативен значим проект.

През 2014 г. община Бургас започна реализирането на проект за изграждане на многофункционална спортна зала „Арена Бургас“.

Общината осигури началното му финансиране, след което неговото реализиране беше спряно поради необходимост от дофинансиране и търсене на подходящ партньор за управление на проекта.

„Академика 2011“ ЕАД е 100% държавно дружество, в чиито активи са едни от най-големите спортни обекти в България.

Ползите за него от участие в проекта са свързани с придобиване на собственост върху спортното съоръжение, както и последващото негово управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Isumu
преди 7 години
А някой пита ли данъкоплатците дали са съгласни да се дадат 35 млн. лева целенасочено само в една община? Кои други общини освен София, Бургас и Пловдив са получили подобно силно финансово рамо от общите пари на държавата? Да не би само в тези градове да се плащат данъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още