IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясно е как ще се изготвят обезщетения за земите, ползвани за "Южен поток"

Все още няма официално съобщение за спирането на проекта от страна на Русия

14:28 | 26.08.15 г. 1
Ясно е как ще се изготвят обезщетения за земите, ползвани за "Южен поток"

Руската страна официално не е уведомила България за спирането на проекта „Южен поток“ и работата по него у нас не спира, става ясно след заседанието на Министерския съвет днес. По време на него е била приета методика за оценяване на размера на обезщетението от правото на ползване на част от морския плаж и оценка на правото на строеж върху морското дъно за газопровода.

Методиката е разработена след провеждането на обществена поръчка за избор на изпълнител, съобщават от правителствената пресслужба.

Следващите стъпки са избор на лицензиран оценител, определяне на размера на обезщетенията и учредяване на вещните права, което ще стане с решение на Министерския съвет.

С решение на министъра на регионалното развитие в кабинета на Пламен Орешарски Десислава Терзиева от 1 юли беше одобрен Подробният устройствен план на „Южен поток“, отнасящ се до плажа „Паша дере“, както и до трасето на газопровода по дъното на Черно море до границата с Изключителната икономическа зона в Черно море.

Заповедта на Терзиева е влязла в сила през октомври, допълват от правителството.

През последните дни се активизираха коментарите, свързани с „Южен поток“. По време на посещение в Крим руският президент Владимир Путин обясни, че ще продължи да развива съвместни проекти с България. В отговор българският енергиен министър Теменужка Петкова заяви, че страната ни е подкрепяла „Южен поток“, но с условието той да отговаря на европейските изисквания.

Междувременно международната агенция за кредитен рейтинг Fitch отбеляза, че плановете за „Турски поток“, който е сочен за наследник на нереализирания засега „Южен поток“, и за „Северен поток 2“ могат да бъдат забавени от изискванията на ЕС.

В същото време обаче, още преди намесата на Брюксел, Русия и Турция така и не подписват споразумение за „Турски поток“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
А това никога не се е случвало...http://***.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-iuzhen-potok/spirame-iuzhen-potok-do-razbiratelstvo-s-briuksel-6014211
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още