IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотечните кредити ще останат стабилни и с новия закон

Цената на кредитния ресурс се влияе изцяло от пазара, а клиентите се ръководят изцяло от желанието си да придобият конкретен имот, казва експерт

16:00 | 02.12.15 г.
Лихвите по ипотечните кредити ще останат стабилни и с новия закон

Новият закон за ипотечното кредитиране няма да доведе до промяна на лихвите по заемите. Това коментира пред Investor.bg Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията за кредитно консултиране КредитЦентър.

Лихвите по кредитите се влияят изцяло от пазара - от лихвите по депозитите, от достъпа на банките до по-евтин ресурс и намаляването на рисковете пред българската икономика, коментира той. Клиентите пък се водят изцяло от желанието си да придобият конкретен имот и не биха отложили покупката си заради закона, допълни той.

Припомняме, че през миналата седмица беше публикуван за обществено обсъждане дългоочакваният проектозакон за ипотечното кредитиране, с който се въвеждат новите европейски изисквания по отношение на предоставянето на кредити за покупка на жилище.

Новата европейска директива за ипотечното кредитиране беше приета в началото на миналата година. Тя въвежда нови регулации по три ключови въпроса – преддоговорна информация, годишен процент на разходите (ГПР) и условия за предсрочно погасяване на заемите, като обхваща всички видове заеми (и потребителски, и ипотечни), обезпечени с ипотека.

Информацията за кредитите, която се предоставя на потребителите, трябва да е персонализирана и да отговаря на единни стандарти (т.нар. Единен европейски информационен формуляр). Това ще позволи сравняване на различните оферти.

Директивата задължава и държавите от Европейския съюз (ЕС) да въведат срок за размисъл за клиентите, регламент за дейността на кредитните консултанти и изисквания към рекламата на ипотечни кредити.

Регламентите, които се въвеждат с новия закон, на практика повтарят регламентите, въведени през миналата година с промените в Закона за потребителския кредит, които касаят ипотечното кредитиране, коментира Тихомир Тошев.

Новите моменти се отнасят до регулацията на работата на кредитните консултанти, оценката на кредитоспособността, срока за размисъл на клиентите, формулата за изчисляване на ГПР и изискванията за уведомяване на клиентите при промяната на вноските.

Тошев подчерта, че за пръв път се въвежда регулация на работата на кредитните консултанти, като се регламентират изискванията за упражняване на професията и регистрация в БНБ, както и възможностите за подаване на жалби от недоволни клиенти. Според него обаче изискванията за заемане на длъжността са по-ниски – средното образование не може да е достатъчно за упражняване на професията, но той изрази надежда, че това ще се промени между първо и второ четене на законопроекта от Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още