IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От ДАМТН отричат, че ще спират масово асансьори след 1 януари

Агенцията не може да провери за 24 часа стотици хиляди асансьори и да ги спре

10:48 | 17.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Некоректно е да се твърди, че след 1 януари 2017 г. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще спира масово асансьори, в които не е монтирано разговорно устройство за директна връзка с техник. Това каза пред БНТ главният секретар на Агенцията Валентин Чиликов.

Агенцията не може да провери за 24 часа стотици хиляди асансьори и да ги спре. Това може да става само в резултат на годишните технически прегледи, които се правят периодично, където не са изпълнени предписанията за безопасност.

Глобите при неизправност са символични - от 100 до 500 лв., и те са за поддържащите фирми, а не за ползвателите, разясни той. 

По думите му в обществените сгради разговорни устройства са монтирани отдавна. В жилищните сгради процесът тече бавно. Според Чиликов това е по вина на етажната собственост, която трудно се събира и взема решения.

Той разясни, че е задължително в кабината на асансьора да има стикери с указания коя е поддържащата фирма и телефони за връзка. Имало обаче фирми, които след 17 ч. не откликват на повиквания. Имало и фирми фантоми, за които ДАМТН сигнализира в МВР, защото това е „руска рулетка с живота на хората“.

Чиликов призна, че и в сградата на ДАМТН има асансьор без пряка връзка с техник.

По темата за газовите бутилки той посъветва потребителите да ги пълнят само в специализираните пунктове, а не на газстанциите за автомобили.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Toranaga
преди 7 години
a ako можеше, щеше ли????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още