IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат лизинг за земя при 100% финансиране

"Агрион Финанс" вече отпуска средства за покупка на нови парцели, покриващи напълно оценката на актива

09:00 | 26.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат лизинг за земя при 100% финансиране

Компанията за кредитиране в земеделието „Агрион Финанс” предлага да финансира покупката на земя на лизинг на 100%, съобщиха от дружеството.  Ако оценката за заложената земя съвпада с договорената продажна цена – фермерът не дължи първоначална вноска, а директно започва да погасява лизингови вноски. 

Практиката в сектора досега беше земеделецът да осигури поне 20% от стойността на покупката под формата на първоначална вноска, а финансиращото дружество - останалите 80%.

Лизингът за покупка на земя е сред най-популярните финансови продукти за фермерите в момента. Така те изплащат покупката на желаните ниви в определен период по удобен начин, който не нарушава финансовото им планиране. Лизингът позволява на арендаторите да купят земята, която обработват на цена в сегашния момент, като същевременно намаляват бъдещите си разходи за рента.

Освен това сумарно за периода на лизинга лихвите възлизат на по-ниска сума от тази, която стопаните биха платили като рента, ако не купят земята, която обработват. Спокойствието, че обработваемият парцел ще стане собственост на фермера, позволява дългосрочно планиране и по-голяма смелост по отношение на инвестициите като системи за напояване и оптимизация на добивите, казват от „Агрион Финанс”.

Услугата им е насочена основно към по-дребните и средни фермери, за които покупката на още земя се оказва сериозна крачка. Предлагат индивидуални погасителни планове и период на изплащане до 10 години. Техните финансови продукти включват още кредити за оборотни разходи и инвестиционно кредитиране – като всички са разработени спрямо особеностите на земеделския бизнес и срещу обезпечение земеделска земя.

Интересът към лизинга като финансов продукт за земеделци ще продължи да се засилва, категорични са експертите. На пазара действат още две дружества, специализирани конкретно в тази дейност. Банките участват на този пазар, като финансират предимно покупките на земеделска техника. 

„Агрион Финанс” е част от водещата компания за управление на земя „Агрион”, която за последните две години разви своя мрежа от офиси в цялата страна. Дружеството е регистрирано от БНБ в регистъра на финансовите институции през месец март тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още