IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат удължаване на мораториума за придобиване по давност на публични имоти

Държавата и общините продължават да не могат да съберат нужната информация за изготвяне на актове за собственост

16:04 | 21.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат удължаване на мораториума за придобиване по давност на публични имоти

Правителството предлага отново да бъде удължен мораториумът за придобиване по давност на държавни и общински имоти. С предложените за обсъждане промени на Закона за собствеността се предлага да се удължи срокът на мораториума с три години и той да важи до края на 2017 г. Целта е по този начин да се постигне максимална защита на държавния и обществен интерес по отношение на публичната собственост.

Срокът на забраната се удължава непрекъснато от 2006 г. насам, като причината е, че държавата не може да открие нужните актове за собственост на своите и на общинските имоти. Това е единственият начин общината или държавата да предяви претенции към имота и да може да се разпорежда с тях.

Според сега действащия закон държавата трябва да открие нужните документи за имотите до края на тази година. След това влиза в сила придобивната давност – акт, според който всеки, който добросъвестно владее земя или сграда за пет години, може да бъде обявен за неин собственик.

До момента аргументите на държавната администрация не са се променили и според тях и сега има „непреодолими обективни затруднения“ за първоначалното актуване на имотите. На държавата и общините липсват достатъчно финансови средства, административен капацитет и информация за идентифицирането на имотите, е записано още в мотивите на законопроекта.

На много места в момента липсва и одобрена кадастрална карта и регистри, което допълнително затруднява актуването на имотите. Приемането на кадастрите за цялата територия на България ще даде възможност на областните управители и кметовете да извлекат информация за имотите, за които в регистрите липсват документи за собственост.

Изисква се и сериозен обем работа за прецизното оформяне на документацията при прекратяване на правото на собственост на държавата, обясняват от администрацията. Процесът продължава и в момента, но технически е невъзможно да завърши до края на тази година, припомнят оттам. Вносител на промените е Министерски съвет. Мнения за удължаването на мораториума се събират до 5 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още