IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приеха входните такси за крепостта "Трапезица"

За реставрацията на крепостта в последните години са инвестирани над 7 млн. лева

13:08 | 26.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Общинският съвет на Велико Търново утвърди входните такси за крепостта "Трапезица", която ще приема туристи от 22 септември, съобщава се на сайта на общината.

Таксите са определени от Регионалния исторически музей, положително бе и становището на Комисията по нормативно-правна уредба в местния парламент.

Стойността на входа за посетители на възстановения музеен резерват е записана в Наредбата за местни такси и цени на услуги.

Срещу 6 лева жителите и гостите на старопрестолния град ще могат да разгледат крепостта Трапезица, ако използват пешеходния подход, който се намира до разклона на пътя Велико Търново – Арбанаси към кв. „Асенов”. Този тип билети за учащи ще са по 2 лева, а за български граждани на възраст над 60 години – по 3 лева. Входна такса за деца до 7 години и хора с увреждания няма. 

Ако посетителите използват изградения по проект фуникуляр, тогава комбинираната такса за входа и релсовото транспортно средство става 16 лева. Деца до 7-годишна възраст ще се допускат безплатно. За учащи комбинираният билет е на стойност от 12 лева. Хората с увреждания  ще заплащат само 50% от стойността на превоза, или входът за тях става на цена от 5 лева. 26 лева ще струва ползването на релсовото транспортно средство и входът за крепостта на семейства с до три деца на възраст между 7 и 18 години.

През последните няколко години в социализацията, укрепването и частичната реставрация на крепостта са инвестирани над 7 млн. лева. Реализирани са два проекта на Министерството на културата, изготвени с експертна помощ от общинската администрация.

Първият проект е „Изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до исторически резерват Трапезица в град Велико Търново”, на стойност от 4,6 млн. лева. Вторият проект бе за социализация и частична реставрация на крепостта, финансиран с дарение в размер на 2,5 млн. лева от фондация „Гейдар Алиев” – Азербайджан.

Община Велико Търново получи правото за управление на архитектурно-музейния резерват „Трапезица“ за срок от 10 години миналата година. Правителственото решение позволява на общината да извършва дейности, свързани с опазването и популяризирането на историческата ценност, да организира научни, културни, образователни и туристически дейности под контрола на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още