IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградното строителство продължава да притиска строителната продукция

Строителството на инфраструктура почти е достигнало пиковите равнища, отчетени през 2008 г., сочат данните на НСИ

12:51 | 08.12.15 г.
Сградното строителство продължава да притиска строителната продукция

Възстановяването на строителната продукция е изцяло в полето на сградното строителство. Продукцията от гражданското и инженерно строителство, в което попада и инфраструктурата, почти е достигнала пиковото равнище, отчетено в края на 2008 г. Въпреки това общата строителна продукция остава потисната заради все още свитото строителство на сгради, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

След кризата от 2008-2009 г. строителният сектор в много голяма степен зависи от поръчките на държавата и общините и усвояването на европейските средства. Това обаче не е достатъчно да оживи индустрията, тъй като държавните и общински инвестиции са в инфраструктура – пътна, ВиК, социална, културна и т.н., докато сградното строителство доминира, заемайки над 56% от общата строителна продукция, по данни на Камарата на строителите.

И през октомври т.г. строителната продукция се понижава под натиска на сградното строителство. Индексът на общата строителна продукция се понижава с 0,6% спрямо септември и с 5,2% спрямо октомври 2014 г., показват данните на НСИ.

Индикаторът е и с 40 на сто под пиковите стойности, регистрирани през октомври 2008 г., сочат изчисления на Investor.bg на базата на данните на статистическия институт.

Спадът на общата строителна продукция се определя от понижението при сградното строителство – с 1,3% спрямо предходния месец и с почти 12% на годишна база. Сградното строителство е и с над 56 на сто под пиковите равнища, отчетени през октомври 2008 г.

Очаква се сградното строителство да се оживява с бавни темпове през следващите години, след като от други данни на НСИ е виден сериозен ръст на издадените разрешителни за строеж през последните няколко тримесечия. Най-силно е увеличението при издадените разрешителни за строителство на жилищни сгради.

Същевременно продукцията от гражданското и инженерно строителство отбелязва минимален ръст от 0,1% през октомври спрямо септември, а на годишна база увеличението достига 2,4%. Продукцията от строителството на инфраструктура е само с 5,6% под пиковото равнище, отчетено през октомври 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още